Viktualiebrodern

Och ibland går det inte alls

leave a comment »

Varken fel eller rätt

Jag läser i Dagens Nyheter att Karolinska Sjukhuset installerat en läkemedelsautomat, där behöriga sjuksköterskor identifierar sig biometriskt, med fingeravtryck och kod, för att få ut rätt medicin till rätt patient. ”Det går inte att göra fel” säger Stina Fransson Sellgren, ställföreträdande omvårdnadschef, i ett pressmeddelande.

Och ibland går det inte alls, varken fel eller rätt, får man väl tillägga. Hela systemet bygger alltså på en fungerande elförsörjning.Och felfri mjukvara. Och att behörig sjuksköterska, inklusive fingrar och med intakt minne, finns tillgänglig.

Karolinska sjukhuset har naturligtvis ett reservsystem för el om det skulle bli strömavbrott. Och det behövs förstås för all livsuppehållande utrustning. Där måste man ta riskerna med att det kan bli en fördröjning innan de egna kraftaggregaten kommer igång och att bränsleförråden för reservkraften (diesel?) inte skulle räcka tills strömmen kommer tillbaka.

Men beroendet av el är inget att sträva efter. Genom att frivilligt skapa ytterligare ett system, där flexibiliteten och dynamiken i ett mänskligt system ersätts av ett beroende av komplicerad teknik, ökar riskerna.

System ”där man inte kan göra fel” har väldigt låg anpassningsförmåga till oförutsedda händelser. Visst kan människor göra många fel, men människan är till sin natur anpassningsbar så att hon också kan fungera, kommunicera och agera  när det oförutsedda inträffar.

Jag tror inte på att trygghet (och ”säkerhet”)  kan nås genom komplicerade system, efterhand nödvändiga kvick-fixar och övervakning av människor. Jag tror på trygghet och ”säkerhet” genom redundanta, anpassningsbara system, som siktar till långsiktig robusthet och inkluderar kommunikation och samarbete mellan människor. En sådan säkerhetsfilosofi har jag skrivit om här.

Jag anser att inställning till ”säkerhet” är en politisk fråga. Det är ett skäl till att jag engagerat mig i Piratpartiet för att politiskt arbeta för en annan säkerhetsfilosofi i samhället.

Written by viktualiebroder

21 oktober 2010 den 10:24

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s