Viktualiebrodern

Försvara kontanter en social fråga

with 8 comments

Förutom en säkerhetsfråga då också

Riksbanken lät genomföra en ofta citerad utredning om kostnaden för kontantbetalning i förhållande till kortbetalning, där kostnaden för en kontantbetalning fastställdes till knappt fem kronor, och  för en kortbetalning till cirka tre.

Det är en matematiskt ambitiös utredning riksbanken genomfört. En matematik som ganska väl förmår dölja att premisserna är orealistiska. Falsk matematik, skulle Peps Persson ha sagt.

Inte någonstans i dokumentet räknas på något annat än en 100%-ig tillgång till el- och teleförbindelser. Utan el och tele blir det svårt att betala med kort. Den som står utan kontanter i det läget riskerar att få betala dyrt, och det med högst reala välfärdsförluster. Kontanter kontra kort handlar i allra högsta grad också om riskhantering för den enskilde, vilket riksbanken förefaller ha svårt att ta in.

Någon hänsyn till människor som av olika skäl inte kan, eller får, betala med kort görs inte heller.

Ed: Pendlarföreningen Syd kallar kontantstoppet på Skånetrafiken från den 1 juni för diskriminerande mot äldre och handikappade. Jag håller förstås med.

Landstinget i Gävleborg tar ett steg till, och accepterar från årsskiftet endast betalning via faktura. Kennet Lutti skriver bra i Arbetarbladet

Att flyktingar drabbas särskilt hårt av byråkratins rigida regler, som alltid baserade på ekonomiska faktorer, är inget landstingets ledande byråkrater kan ta hänsyn till.

De har sina regler och de gäller lika för alla, med utgångspunkt från svensk medelklass med regelbundna inkomster, privatgiro eller internetbank och vana att umgås både med banker och byråkrati. Plus språket.

Man kan bara instämma i kritiken. Jag kommer att tänka på Anatole Frances sakliga konstaterande att den majestätiska likheten inför lagen gör det lika förbjudet för rika som för fattiga att sova under broarna i Paris, La Majesteuse égalité des lois interdit aux riches comme aux pauvres de coucher sous les ponts. Och återigen belyses vikten av att Återupprätta Kontanter som Betalningsmedel gentemot myndigheter, som ett anonymt och för den enskilde i det närmaste transaktionskostnadsfritt betalningsmedel. Och som inte diskriminerar specifikt resurssvaga personer. Det är under alla omständigheter dyrt att vara fattig, men det blir ännu dyrare när kontanter ersätts med andra betalningsmedel.

Ed: Samma sak skall nu ske i Västernorrland enligt Dagbladet 101210 och Örnsköldsviks Allehanda 110114.  Artikeln är anmärkningsvärt cyniska i att de inte alls ens nämner kritiken som framkom i Gävleborg.

Ed2: Sundsvalls Tidning ger 110124 ett konkret exempel på en person som hamnar i kläm.

Bloggaren missbrusell skriver om ett fall i Stockholms tunnelbana.  En ung kille kommer till spärren och saknar kontanter. Vilket han hade behövt, eftersom SL:s system för betalning via mobilen inte fungerar. Visionen om det kontantfria samhället visar sig återigen vara högrisk och leda till reala välfärdsförluster.

En annan bloggare, Maria Hermansson, skriver om ett kort som i fel ögonblick inte fungerade på den kontantfria bussen och att det krävdes hjälp av andra resenärer för att lösa problemet. Även för transporter krävs det lagändringar för att Återupprätta Kontanter som Betalningsmedel.

Slutligen meddelade Skatteverket att de skall skärpa kontrollen av att kontanthanterande småföretagare följer kassaregisterlagen. Antingen det är det ursprungliga skälet med kassaregisterlagen eller ej, blir konsekvensen av den att allt fler företag går över till att enbart sälja via faktura. Vilket då kräver namn och adress på kunden. I kombination med lagen om tredjemansrevision ett mycket praktiskt sett att övervaka vem som handlar vad, var och när.

Och den informationen kommer att användas för andra ändamål än för skattekontroll. Räkna med det. Because they can.

Det blir förhoppningsvis en del 6 också i bloggserien om att Återupprätta Kontanter som Betalningsmedel. Den kommer då att handla om Skatteverket, kassaregisterlagen och tredjemansrevision. Samt förslag på konkreta lagändringar också på detta område.

Ed En mera komisk vinkling på kontantfrågan kom senare idag i Dagens Nyheter: Kontant betalning är ”nyttigare”, leder till färre impulsköp av onyttig mat, enligt amerikanska forskare. 🙂

Annonser

Written by viktualiebroder

21 oktober 2010 den 12:51

8 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag hoppade till i morse när jag lyssnade på radion och just kontanthanteringsfrågan nämndes i förbigående.

  I P1 Morgon debatterades minkutsläppningarna, och Miljöpartisen Helena Leander drev linjen att det bästa sättet att hindra aktivisternas sabotering av pälsdjursfarner var att stänga alla farmer. (Vi bortser för ett ögonblick från just den debatten, den är ganska of topic här.)

  Då säger den vanligtvis så skärpta programledaren Lasse Johansson, fritt citerat från minnet:
  ”Men så kan du väl inte tycka? Det är väl ingen som tycker vi ska ta bort kontanterna för att stoppa rånarna.”

  Öhh, jo. Det är just det många tycker och med just rånrisken som främsta argument…

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=4118334

  Ser fram emot fler delar i serien…

  Markus "LAKE" Berglund

  21 oktober 2010 at 13:39

 2. Hej

  Jag tog mig friheten att ändra i din kommentar från ”kontakthanteringsfrågan” 🙂

  Tack för citatet. Skall lyssna igenom.

  viktualiebroder

  21 oktober 2010 at 15:44

 3. Jo, det blev nog lite närmare det jag menade nu… 🙂

  Markus "LAKE" Berglund

  21 oktober 2010 at 16:23

 4. Roland Eriksson

  21 oktober 2010 at 23:55

 5. […] Här är inlägget viktualiebrodern […]

 6. […] har tidigare skrivit om de svårigheter äldre, asylsökande, människor med betalningsanmärkningar och funktionshindrade […]

 7. […] Tidningen Veteranen skriver bra om de problem äldre, och människor med olika former av handikapp, speciellt förståndshandikapp, ställs inför när bankerna tar bort sin kontanthantering. Kontantfrågan är förvisso också en social fråga. […]

 8. […] val söka stöd för en politik att Återupprätta Kontanter som Betalningsmedel. Inte minst av sociala skäl. Och där ingår en ändring av Förvaltningslagen så att myndigheter blir skyldiga att acceptera […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s