Viktualiebrodern

Liberalismens fortplantning och dess typiska fordon

with one comment

Några grova generaliseringar tänkta att provocera

Jag läste en sommarkurs i franska i Dijon 1987. Det var en mycket bra kurs, ljusår bättre än vad jag upplevt på svenskt gymnasium. Men som ofta annars är det sakerna i marginalen man kommer ihåg mest. En sådan sak var klottret på bänken där jag satt. Speciellt en mening – La véhicule du socialisme est le blindé, socialismens fordon är pansarvagnen.

Jag tror förstås inte att med en socialistisk samhällssyn kommer automatiskt en vilja att åka i pansarvagn. Inte heller nödvändigtvis att de av dem som kallade sig socialister och åkte pansarvagn också nödvändigtvis företrädde alla socialister. Det fanns och finns många sorter. Men verkligheten i Europa 1987, före Gorbatjovs glasnost, var sådan att ingen kunde bortse från ett faktiskt samband mellan de länder som kallade sig socialistiska och pansarvagnen som fordon.

Vi skriver nu 2010. Ganska få vill öppet kalla sig socialister. Många däremot vill kalla sig liberaler. Men liberalerna nu har den likheten med socialisterna 1987 att de inte är en lycklig familj. En del, typiskt de som erövrat någon form av makt över andra människor (en motsägelse som gör en misstänksam – en liberal som vill ha makt över andra?!!), tycks tillämpa någon sorts liberalism a posteriori, det vill säga inte som en ideologi som leder till handling, utan som en bekväm motivering till redan utförda eller redan velade handlingar.

Det får underliga konsekvenser liknande förekomsten av en privilegierad nomenklatura i de socialistiska staterna. ”Bombliberaler” är ett skällsord som syftar på en sådan underlig konsekvens.

Liberalismens fordon är drönaren

Men om man skulle vilja utnämna ett typiskt fordon för denna sorts liberaler, vilket skulle det då bli?

Drönaren, är mitt svar. Det är med drönarens hjälp de liberala värderingarna nu skall förankras i de pakistanska och afghanska folkdjupen, på samma sätt som pansarvagnen för evigt skulle plantera kärleken till socialismen bland de ungerska och tjeckoslovakiska folken. Och med samma framgång, förmodligen.

La véhicule du liberalisme est le drone. Liberalismens fordon är drönaren.

Liberalismens fortplantning

Mitos

Som jag skrev innan var inte socialismen och är inte liberalismen några lyckliga familjer. Jag tror att det har med deras fortplantningsprocesser att göra. Bägge är nämligen asexuella och förökar sig genom delning, mitos. (När de inte för tillfället är ute och sprider sig i sina fordon, vill säga). Den som har sett Monty Pythons ”Life of Brian” kommer ihåg scenen på amfiteatern, där de olika befrielserörelserna sitter var för sig. När någon för ”The Popular Front” på tal och undrar vad som hände med den, pekar ledaren för den lilla gruppen ut en skäggig man längre bort – He’s over there. Följt av ett rop åt hans håll: Splitter!

De socialistiska erfarenheterna av fortplantning genom mitos är inte goda. Alla upplever sig visserligen ha välsnutna näsor och rena händer, men ingen uträttar något i sinnevärlden. I alla fall inget konstruktivt (kasta sten respektive driva svartklubb/strunta i tv-licensen räknar jag inte som konstruktivt).

Virus och mutation

Ett annat ofta föreslaget sätt att åstadkomma en förändring i liberal riktning är att ”gå in i de existerande borgerliga partierna och förändra dem inifrån”. Man kan väl kalla det virusvägen. Och visst kan det fungera – det finns många som hävdar att det mesta, rentav allt, av människans DNA är i någon mening virus som tagit sig in och nu samarbetar. Men i evolutionärt perspektiv är det en försvinnande andel av alla virus vi utsätts för som tränger sig in och blir en del av oss. I så fall är det förmodligen (säger jag som soffamatör) betydligt vanligare med förändring genom mutation. Organismen förändrar plötsligt sig själv.

Jag tänker på hur SUKP förändrades av att sovjetkommunisten Michail Gorbatjov muterade till Glasnost och Perestrojka. Jag tänker på hur boerrasisten F W de Klerk som ledare för National Party i Sydafrika muterade till demokrat.

Om de borgerliga partierna skall förändras i liberal riktning är det troligare att de gör det genom spontan mutation, än genom att någon ”försöker förändra dem inifrån”. Tror jag i alla fall.

Meios

Den tredje vägen till förändring är meiosen, den sexuella fortplantningen där olika delar från olika håll förenas i en ny organism. Den har evolutionärt visat sig ha vissa fördelar.

Jag skall inte gå in på dessa fördelar, alla har inte analogier man kan dra till politiken. Jag vill bara konstatera att Piratpartiet, med alla dess brister, på grund av att det uppstått sexuellt genom att människor med många olika liberala ideologier i botten, förenat sig i ett parti, har bättre utsikter än andra att faktiskt åstadkomma något.

Nog finns det genetisk variation i Piratpartiet alltid. Och från alla interna riktningar klagas det på partiets snoriga näsa och smutsiga händer och ställs krav på ”konsekvens” (tvätta händerna!) och ”utvidgning” (snyt dig!). Men det är just genom den genetiska variationen som organismen kan göra skador av enskilda mutationer små.

Någon annan får gärna dra den här analogin längre (eller visa att den är helt tokig). Min tes är att Piratpartiets influenser från olika håll och dess svärmkaraktär gör att det kan överleva så länge att det faktiskt kan uträtta något.

Slutsats

Mitos- och virusvägen fungerar inte för att åstadkomma förändring inom överskådlig tid. Meios gör. Därför väljer en klok människa den sexuella fortplantningen i Piratpartiet – Don’t be stupid, be a smarty – come and join the Pirate Party!

Make love (meios), not war (mitos).

Ed1: Om hur drönarnas avpersonifierade dödande innebär en moralisk risk, se en artikel i New York Times.

Ed2: Torbjörn Wester vill att Piratpartiet driver frågan om ett internationellt förbud mot användande av stridsrobotar.

Annonser

Written by viktualiebroder

14 oktober 2010 den 11:04

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Men liberalism handlar om händernas insida. Liberalism handlar om affordans. Liberalismens gud är de små tingens gud, för att travestera en underbar bok av Arundhati Roy. Och händernas insida, affordansen och de små tingens gud sprider sig inte ut i världen genom att åka drönare. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s