Viktualiebrodern

Telefonkioskernas sak är vår!

with 5 comments

I Datalagringsdirektivens tid

Jag ser i Helsingborgs Dagblad att telefonautomaterna på Bjärehalvön planeras att dras in efter årsskiftet. Det finns förstås övertygande statistik som visar hur lite de används, så med undantag av någon telefon som krävs för att badstränderna skall vara EU-godkända, finns det skäl för att ta bort dem.

Speciellt intressant är att en representant för SOS Alarm uttalar sig om att de allra flesta nödsamtal numera sker via mobiltelefon. Samma SOS-Alarn som tvingades lämna ut en uppgiftslämnares identitet till polisen.

Ed: Och det är inte bara i nordvästra Skåne, utan också i Närke och  Småland,

Ed2: Det är inte säkert att numret visas om man ringer direkt till polisen. Se artikel med kommentar i Falu-Kuriren. Kommentaren är dock fel. Man skall slå #31 före numret för att åstadkomma ”dolt nummer”.

Men nu är det så att regeringen planerar att införa EU:s datalagringsdirektiv innan året är slut. Då kommer all teletrafik att loggas och sparas. Efterfrågan och behovet av anonyma telefonautomater skulle därför kunna förmodas bli ett helt annat efterhand som samhällsskicket anpassar sig till de tekniska och juridiska möjligheterna.

Ja, du läste rätt. Det är inte bara auktoritära samhällen som utvecklar tekniska och juridiska möjligheter till övervakning av medborgarna. Det fungerar även åt andra hållet, så att tekniska och juridiska möjligheter till övervakning som är förhanden utvecklar samhället i en auktoritär riktning.

Datalagringsdirektivets införande är en politisk fråga. Men i det ögonblick det införts blir telefonautomaternas vara eller icke vara en politisk fråga.

Vi har dessvärre inget parti i riksdagen som försvarar telefonautomaterna. I datalagringsdirektivens tid är det bara ett annat sätt att uttrycka att det inte finns något parti i riksdagen som håller emot utvecklingen mot de medborgerliga fri- och rättigheternas högerparentes.

Men Piratpartiet tar nya tag 2014. Då skall vi rädda det som ännu går att rädda. Ta det som ett löfte.

Annonser

Written by viktualiebroder

07 oktober 2010 den 10:49

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Man ringer väl inte SOS med annonyma tips om oviktiga saker?

  Att lagra SOSsamtal är ju bara viktigt väldigt kort tid, sedan är den akuta sitautionen löst eller körd….

  PeterM

  07 oktober 2010 at 16:57

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Magnus and Magnus, Piratpartiet Live!. Piratpartiet Live! said: Viktualiebrodern: Telefonkioskernas sak är vår!: I Datalagringsdirektivets tid Jag ser i Helsingborgs Dagbla… http://tinyurl.com/24qzs5u […]

 3. Anonyma samtal om oviktiga saker låter som busringning?

  Tydligen lagrar man inte bara larmet utan också trafikdatat.

  Om man nu ser extremfallet, där en som kan tänka sig att larma själv inte vill bli inblandad, så kommer förstås tingsrättsdomen mot SOS Alarm att innebära att åtminstone några larm aldrig blir av.

  Men nu handlar det mer om att också de sista kryphålen täpps igen för att skapa den helt genomskinlige medborgaren.

  viktualiebroder

  07 oktober 2010 at 18:33

 4. Med IP-telefoni vore det ganska billigt att sätta upp telefonautomater med WiFi+solceller eller kanske med UTP-kabel för både data och strömförsörjning. De kan desutom tala om via nätet att de börjar bli fulla med mynt, så det inte lönar sig att råna dem… Vad jag saknar nu är telefonkiosker med avskärmade hörlurar-headset, så man kan stänga ute trafikljud och bara koncentrera sig på samtalet (vilket de flesta mobiler och mobilheadset inte klarar).

  Jan-Erik

  08 oktober 2010 at 01:29

 5. Intressant. Fast kostnaden för automater består nog till större delen i att de måste göras mekaniskt robusta för att tåla skadegörelse.

  Den akustiska avskärmningen är ett stort problem med telefonkiosker.

  Ed: Kioskerna i Brasilien, Orelhao – Det stora örat, ser ljudavskärmande ut, men min erfarenhet av dem är dålig i det avseendet

  Orelhao

  Se också originalritningen av Chu Ming Silveira

  viktualiebroder

  08 oktober 2010 at 12:14


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s