Viktualiebrodern

Valprocessens utveckling återspeglar demokratins

leave a comment »

Övervakningskameran i valbåset

En kommentar till en post av Rick Falkvinge var intressant.  Signaturen ”smen” hade röstat i en livsmedelsaffär, under överinseende av butikens fasta övervakningskamera.

Helt ot, men jag älskar att gå och rösta på ett parti som vill bromsa övervakningsmanin, och i affären se en kamera som utan tvekan ser bakom skynket.

Nu står i vallagens kapitel 8 § 1

På ett röstmottagningsställe skall det finnas ett lämpligt antal avskilda platser (valskärmar) där väljarna kan rösta utan insyn.

Men inget talar för att övervakningskamerorna, vare sig i ”smens” ica-butik eller på till exempel Centralen i Stockholm (som signaturen ”Kalle” noterat i kommentarsfältet på Thoralf Alfssons sd-blogg) kopplats ur med anledning av att val förrättats där.

I pressen (Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet) beskrivs i närmast euforiska ordalag hur den större tillgängligheten ökat valdeltagandet. Men inte med ett ord berörs vilka risker det innebär för valhemligheten att hålla val i kameraövervakade gallerior och järnvägsstationer.

Ed Och Olle Wästberg propagerar för en mera ”avspänd” (sic!) syn på valhemligheten.

Och inte heller respekteras samma kapitels § 3

På ett röstmottagningsställe eller i ett utrymme intill detta får det inte förekomma propaganda eller annat som syftar till att påverka eller hindra väljarna i deras val.

Som Anna Troberg skrivit om är hela Stockholms Central nerlusad med politisk propaganda.

Det tycks vara så, att den legitimitet åt makten som ett högt valdeltagande ger, så förblindat överhetspartierna att de kastar alla principer om valhemlighet överbord för att vinna en proselyt bland soffliggarnas skara.

Men en sådan likgiltighet för fundamentala demokratiska fri- och rättigheter kommer inte bara sådär alldeles plötsligt ner från himlen. Den är en länk i en kedja, där respekten för den enskildes integritet och förutsättningarna för ett relativt fredligt och jämlikt (jämlikt i betydelsen lågt resultat på Giniskalan) samhälle alltmer urholkats. Det finns inget, absolut inget, som talar för att den kedjan skulle brytas av sig självt.

Valprocessens utveckling återspeglar demokratins

Inom biologin finns en  tumregel som säger att individens utveckling (ontogenesen) återspeglar släktets utveckling (fylogenesen). Jag skulle vilja göra den analogin, att själva valprocessens utveckling återspeglar demokratins utveckling.

Om nu valprocessen utvecklas bort från en respekt för individens integritet, då är detta en återspegling av att demokratin, som manifesteras just i valprocessen, utvecklas bort från en respekt för individens integritet.

Men en demokrati utan respekt för individens integritet är ingen demokrati. Den ”har det namnet om sig att den lever, men den är död”.

En röst på Piratpartiet är en röst för respekt för individens integritet. Det bli då också en röst för demokratin.

Nu skall jag sova så att jag tillsammans med en massa andra kan gå upp i svinottan imorgon för att ge Dig en chans att rösta på demokratin och individens integritet. Chansen kallas Piratpartiets valsedel. Ta den!

Det är i alla fall vad det öppna samhällets vänner kallar oss. Det öppna samhällets fiender får kalla oss vad de vill. Frankly my Dear, I don’t give a damn!

Jag heter Bengt Jonsson (men har kallats för allt möjligt av både vänner och fiender), och återfinns på plats 18 på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Annonser

Written by viktualiebroder

18 september 2010 den 22:50

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s