Viktualiebrodern

William Wilberforce var en nullitet i tjugo år

with 2 comments

Sedan fick han rätt

Jag ser en kommentar till Dagens Nyheters artikel av signaturen ”lasse” om partiernas åsikter i upphovsrättsfrågan som hävdar att Piratpartiet är en nullitet, det vill säga ett i juridisk mening irrelevant och betydelselöst fenomen. Piratpartiet kan inte påverka svensk politik, och Sverige kan inte påverka europeisk och så vidare går argumentet.

Piratpartiet är en nullitet. Vad de tycker är likgiltigt, eftersom de saknar varje spår av inflytande. För övrigt kommer lagarna och rättstillämpningen inom immaterialrätten att styras av EU, vilket innebär att även riksdagspartierna måste anpassa sig till EUs direktiv. Så DNs frågor här ovan är egentligen ställda rätt ut i luften.

Jag kommer då att tänka på William Wilberforce, som under åren 1787 till 1807 kämpade mot slavhandeln. Hans kamp för att förbjuda slavhandeln var inget annat än patetisk (i modern betydelse av ordet), han var naiv, en foliehatt och juridiskt en nullitet. Vad spelade det för roll om England förbjöd slavhandeln, när Frankrike inte gjorde det? Frankrikes ekonomi skulle enbart gynnas på Englands bekostnad av ett så ansvarslöst agerande.

Men 1807 beslöt parlamentet att förbjuda slavhandeln. Och den brittiska flottan började aktivt bekämpa slavhandeln genom att borda misstänkta skepp. Man stannade inte där, utan slöt också avtal med andra länder som gav ömsesidig rätt att borda varandras handelsskepp för kontroll. Också med Sverige. Jag äger själv en samtida Tractat emellan Konungen av Sverige och Norrige, å ena sidan, och Konungen av De Förenade Konungarikena Stora Brittannien och Irland, å andra sidan, till slafhandelns undertryckande, som parallellt på svenska och franska (förstås!) tekniskt i detalj går igenom vilka tecken man ska söka efter på ett bordat skepp, för att utröna om skeppet använts till att frakta slavar.

Wilberforce gav inte upp där – trots sviktande hälsa kämpade han för ett totalt avskaffande av slaveriet i hela det brittiska imperiet, vilket slutligen genomfördes 1833 – ett beslut som Wilberforce överlevde med tre dagar. Han fick alltså uppleva det själv, 46 år efter att han börjat sin bana som – nullitet.

Piratpartiets kamp för att emancipera Kulturen har varat i drygt 4,5 år. Om vi av dem som för evigt fastnat i igår ses som en nullitet idag, så kommer vi inte att ses som en nullitet drygt 40 år från nu.

Jag hoppas att det kan ske redan 12 år från nu, alltså 2022. Så att jag får en chans i alla fall att uppleva det.

Gärna så mycket fortare förstås. Wilberforce säkert också. Men för att citera en ”gruk” av Piet Hein igen

Jeg har skrevet et sted,

hvor jeg daglig må se,

det manende tankesprog:

T.T.T.

Når man føler hvor lidet

man nåer med sin flid,

er det nyttigt at mindes, at

T i n g T a r T i d.

…så är det så världen och tillvaron fungerar. Ting tar tid. Om Piratpartiet kan gå över 1% i valresultat på söndag, då slipper vi lägga kraft på att få ut valsedlar. Om Piratpartiet når över 2,5%, då får vi möjlighet att utveckla politiken utifrån basideologin, Fri Kunskap, Individens integritet och Emanciperad Kultur.

De sju systrarna i riksdagen, med sd på släpvagnen, hade ideologier som de med full gas utvecklas bort ifrån, mot utslätning, riktning nulliteten.

Piratpartiet må vara en nullitet, men har embryot att bli en ideologi att utvecklas mot.

Var med på den resan. Stöd den med din röst på söndag och bidra till utvecklingen från måndag nästa vecka.

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på plats 18 på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Annonser

Written by viktualiebroder

17 september 2010 den 10:05

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Avdelningen kuriosa: På KTH i Stockholm finns, eller har i vart fall på 90-talet funnits, en institution som hette ”TeleTransmissionsTeori”, förkortad ”TTT”. De hade också ett slags slogan: ”Things Take Time”. (Aha nu ser du kopplingen till din bloggpost va?)

  Det de avsåg med ”things” är som du kanske anar just det du observerar på ett slags makroskala när du t.ex. väntar på att en webbsida ska laddas.

  Christer

  02 oktober 2010 at 14:00

 2. Jag misstänker att någon på TTT kände till Piet Hein… Piet Hein var förresten ingenjör själv.

  Jag har själv läst en och annan kurs inom TTT. Fast i Lund och tidigt 80-tal…

  viktualiebroder

  02 oktober 2010 at 22:24


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s