Viktualiebrodern

Personval med kluven tunga

with 5 comments

Folkpartiet…

Bloggaren Åsiktstorped konstaterar till sin besvikelse att han inte kan kryssa sin föredragna folkpartikandidat Amanda Brihed i höstens val. Skälet är att Folkpartiet har låst sina listor, så att Brihed enbart är valbar i några få valkretsar i Stockholm.

På Folkpartiets hemsida är det annat ljud i skällan

Personval innebär att väljarna i högre grad ser politikerna som människor av kött och blod. Det kan bidra till att förtroendet för våra förtroendevalda ökar. Därför är det en viktig demokratireform att ta bort spärrarna till personvalet och låta väljarnas personröster avgöra vem som kommer in i de olika valda församlingarna.

Folkpartiet vill:
• Låt väljarnas kryss helt avgöra vilka personer som blir invalda. Partierna kan fortfarande rangordna kandidaterna som rekommendation, men det blir kryssen som blir helt avgörande.

Det är inte första gången Folkpartiet har ett talk och ett helt annat walk. Deras liberalism tar sig alltså än en gång det uttrycket att de, eftersom de vet bäst, redan har valt åt dig.

Det enda en liberal väljare kan vara säker på när det gäller Folkpartiet är att hon blir lurad.

Några ord om personval i allmänhet

Det låter bra med ett större inslag av personval. Men konsekvensen kommer obönhörligen att bli en hårdare kontroll av listornas utseende från partiledningarnas sida. I slutändan blir det en valfrihet som för Henry Fords T-modell: Any color you like, as long as it’s black.

Det kan man kontrastera mot hur Piratpartiets riksdagslistor togs fram. Med undantag för vissa justeringar för balansen mellan könen, skapades de helt efter utgången i ett öppet primärval. Ett primärval som lät varje röstande rangordna sina föredragna kandidater enligt Condorcets metod, med en algoritm framtagen av Schulze.

Och alla Piratpartiets riksdagslistor, sex till antalet, är lika gångbara över hela Sverige. Om man bor i en annan region än den man vill kryssa, går det bra att beställa rätt valsedel här.

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på plats 18 på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland, men är alltså kryssningsbar över hela landet.

Written by viktualiebroder

13 september 2010 den 15:50

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Vad är din email address? hittar den ingenstans.

  Jim Hansson

  13 september 2010 at 18:12

 2. bengt.jonsson@piratpartiet.se

  Står i högermarginalen. Jag får väl bli tydligare.

  Ed: Och genast började spammet rulla in 🙂

  viktualiebroder

  13 september 2010 at 18:36

 3. ”Du är det du gör, ej det du påstår!”
  – Aristoteles von Samos

  Dennis Nilsson

  15 september 2010 at 18:39

 4. Just.

  Nu väntar jag bara att jag får äta upp alla fina ord som slår tillbaka på mig själv som en bumerang.

  Ord brukar göra det…

  viktualiebroder

  15 september 2010 at 19:35

 5. […] där väljarens vilja sätts i fokus. För många människor kan också ett personligt möte med en politiker göra skilland, man har träffat någon i verkligheten eller följt dem via sociala medier och […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s