Viktualiebrodern

Fort och fel

with 2 comments

KD vill suboptimera myndighetsutövningen

Jag ser i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Aftonbladet att Kristdemokraterna vill ge ”böter” åt myndigheter, speciellt Försäkringskassan, som är sena med beslut. Det är naturligtvis ett populistiskt krav i en valrörelse som går på sluttampen.

Men man får verkligen hoppas att människor tänker efter innan de röstar för ett sådant förslag. Vad blir nämligen konsekvenserna? Jo, chefer, som sedan länge frikopplats från verksamhetens innehåll, prioriterar snabbhet över allt annat. Följden blir ofrånkomligen att kvaliteten på besluten sjunker – de blir fel. Fel beslut innebär en av två, eventuellt tre, saker:

a) Beslutet blir, för säkerhets skull, ett avslag med en lång och krånglig överklagandeprocess för den sökande.

b) Beslutet blir positivt, fast fel, vilket innebär återbetalningskrav för den sökande längre fram.

c) Tredje part kan drabbas.

På sikt leder detta också till att erfarna och rättrådiga tjänstemän tröttnar på att producera sk*t, och, om de kan få annat jobb, säger upp sig, eller om de inte kan få annat jobb, långtidssjukskriver sig. Resultat: Längre väntetider och ännu lägre kvalitet.

Om nu myndigheten ändå skulle vilja upprätthålla kvaliteten på sina beslut, innebär böterna att de måste skära ner och avskeda personal. Resultat, just det, längre väntetider och sämre kvalitet på besluten.

När Kristdemokraterna kommer med ett sådant här förslag visar de med all önskvärd tydlighet att de inte förmår utöva en seriös styrning av statsapparaten. De saknar kunskap och förståelse för produktion av myndighetsutövning, ja faktiskt verkar de sakna förståelse för produktion av någonting alls. Det är inte moralen som brister när myndigheter brister, men om något kommer det här förslaget att styra in myndigheterna på ett mera oetiskt spår.

Fort och fel är oetiskt. Det gäller också lagstiftningsarbete. Det skall inte vara lapptäcke, utan evidensbaserat. Lapptäckeslagstiftning ingår i en säkerhetsfilosofi som är både hög risk och för oss in i övervakningssamhället.

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Om Försäkringskassans problem har jag tidigare skrivit om här.

Written by viktualiebroder

13 september 2010 den 15:17

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] kanske inte rör sig om slaveri i bokstavlig mening, men väl i social sådan. När det omvänt är för lågt så har stackarn ingenting att jämföra sig med, och allting blir antingen meningslöst eller […]

  2. […] kanske inte rör sig om slaveri i bokstavlig mening, men väl i social sådan. När det omvänt är för lågt så har stackarn ingenting att jämföra sig med, och allting blir antingen meningslöst eller […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s