Viktualiebrodern

Skru’ ned Skru’ ned for privatlivets fred

leave a comment »

Torbjörn Tännsjö och utilitarismen

Torbjörn Tännsjö har under senare år svängt i övervakningsfrågan och synen på privatlivets helgd. Han gör det utifrån en utilitaristisk synvinkel, i korthet att öppenhet är bra och viktigare än individens rättighet att få vara ifred. Och att ”resistance is futile” – vi är redan så övervakade att ett försök att vrida tillbaka utvecklingen vore ett slöseri med resurser. Bättre att leva med och försöka kontrollera utvecklingen. Jag har inte läst Tännsjös bok, och ser ingen anledning att göra det innan en annan bok i hyllan, den här blivit läst. Och det lär dessutom dessvärre dröja.

Jag kommer att tänka på några textrader ur en låt från det danska 70 80-talsbandet Parkering Forbudt, närmast att jämföra med ett svenskt Noice, fast med lite proggvibbar.

Skru’ Ned Skru’ Ned For Privatlivets Fred
Skru’ Ned Og Find Dig Et Andet Sted
Hvor Du Kan Være I Fred

Om man skall tolka den politiska innebörden i låten ”Privatlivets fred” så är det nog att efterhand som vi blir fler människor på jorden så kan vi inte ha samma krav på att få vara i fred utan att bli störda av andra. Men det handlar inte om någon centraliserad inskränkning i privatlivet utan om en distribuerad inskränkning, av alla andra människor på denna jord. Tvärtom tror jag att deras punkfilosofi starkt skulle ta avstånd från en sådan auktoritär inskränkning av det privata.

Henrik Berggren skriver i Dagens Nyheter om detta och han skriver bra om varför förtrolighet, som motsats till öppenhet, är nödvändig i civilsamhället.

Men en sak stör mig. Privatlivets försvarare framställs som helt rättighetsfixerade och de som, likt Tännsjö, vill ”skruva ned på privatlivets helgd” framställs som utilitarister.

Jag håller inte med. Tvärtom är det från en utilitaristisk utgångspunkt som jag vill försvara privatlivets helgd. Jag är nämligen övertygad om att ett samhälle, där den enskilde medborgaren är genomlyst och fråntagits sin rätt att inte vara övervakad och sin rätt till en ostörd vrå leder till fattigdom.

Det obehag som man som privatperson kan känna inför att vara genomlyst är en av naturen/evolutionen rationellt inlagd känsla för att undvika en situation där man själv och ens efterkommande riskerar att lida nöd, också i materiellt hänseende. Människan behöver för sin överlevnad både den öppna savannen att jaga på och den slutna skogen att ta skydd i.

Då blir kampen för rätten till ett privatliv till en kamp för livet. Den kampen är politisk och förs i första hand genom deltagande i allmänna val.

Antingen du tror på rättigheter eller på utilitarismen har Du alltså skäl att rösta på Piratpartiet den 19:e september. Eller tidigare i någon förröstningslokal.

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på plats 18 på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Annonser

Written by viktualiebroder

09 september 2010 den 11:46

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s