Viktualiebrodern

Rättssäkerhet på valpejl

with 3 comments

Och något om valpejls framtid

Monica Pernroth skrev för en dryg vecka sedan en krönika på Newsmill där hon efterlyste rättssäkerhet som en valfråga, närmare bestämt ville hon se en politisk vilja för att inrätta en möjlighet för oskyldigt dömda att få sin sak prövad på nytt – en resningskommission. Hon skrev också att ”Rättssäkerheten är en stor folklig fråga”.

Jag gör som jag gjort några gånger förut – använder SVT:s utmärkta samling av kandidater i höstens riksdagsval på valpejl.se. Jag sökte helt enkelt efter hur många som nämnt ordet ”rättssäkerhet” i någon böjningsform i sin presentation. Jag hittade 31 stycken, av 2667 som besvarat enkäten, eller 1,16 %. På partier fördelar de sig sålunda

Moderata Samlingspartiet: Per Hagwall, Olli Högström, Pål JonsonJonas Larsson, Magnus Nilsson, Egon Palo, Marianne Pettersson, Henrik Sundström, Kristofer von Beetzen och Marianne Watz.

Kristdemokraterna: Fredrik Wallén, Joakim Widell och Maria Wilhelmsson (obs cachat från Google – i hennes aktuella presentation är alla uppgifter borttagna igen).

Folkpartiet: Amanda Brihed, Shirley Gerhardsson, Charlotte Klötz och Allan Stutzinsky.

Centerpartiet: Lars Pohjanen

Miljöpartiet: Erik Johansson och Jimmy Svensson.

Socialdemokratiska Arbetarpartiet: ——

Vänsterpartiet: Elisabeth Swedman, Jesper Berglund, Gert-Ove Hållén

utanför riksdagen

Sverigedemokraterna: Kent Ekeroth

Piratpartiet: Mattias Andersson, Hanna Dönsberg, Fredrik HolmbomBengt Jonsson, Johanna Julén, Jerker Montelius och Signe Rocklin.

Nu finns det alldeles säkert fler än dessa som tycker att rättssäkerhet är viktig. Men endast dessa 31 har personligen känt frågan så angelägen att de spontant tagit upp begreppet i sin presentation. Varav hjärtat är fullt, därom talar munnen.

31 av 2667, 1,16 % alltså. Intressant är att jämföra partier och därmed bilda sig en uppfattning om hur viktig rättssäkerhet är för partierna som helhet. Som procentuell andel av partiets kandidater ser listan ut så här

Parti antal totalt antal procent
Piratpartiet 7 53 13,2
Moderaterna 10 379 2,64
Sverigedemokraterna 1 46 2,17
Kristdemokraterna 3 288 1,04
Vänsterpartiet 3 304 0,99
Folkpartiet 4 416 0,96
Miljöpartiet 2 347 0,58
Centerpartiet 1 364 0,27
Socialdemokraterna 0 372 0,00

———————————————————————————————————————————

Siffrorna, hårda mätdata, talar sitt tydliga språk. Piratpartiet är det parti där rättssäkerhet betyder mest för kandidaterna. Det beror naturligtvis på Piratpartiets historia – en stor del av de aktiva är det därför att de upplevt den nuvarande situationen på rättsväsendets område som bristfällig, för att inte säga djupt otillfredsställande.

Det är också alldeles rätt att ha rättsfrågor som ett huvudskäl för att vilja kandidera till riksdagen –  det är just i riksdagen som lagar stiftas.

Den personligt upplevda oron för utvecklingen på rättsområdet verkar inte vara någon lika stark drivkraft inom övriga partier för att kandidera till riksdagen. Vad som istället driver dem att vilja ingå i den lagstiftande församlingen får de förstås själva svara på.

Men nollan för socialdemokraterna är ändå anmärkningsvärd. Ingen socialdemokratisk riksdagskandidat tycker alltså att rättssäkerhet är så viktigt att de nämner det i sin presentation. Men inte heller centerpartiet utmärker sig positivt. Sympatisörer till dessa partier som sätter rättsfrågor högt är utlämnade till att vandra i öknen.  Det förvånar inte, att just en socialdemokrat, Henrik Brändén, och en centerpartist, Markus Berglund, gick samman i en uppmaning att i höstens val rösta på Piratpartiet.

Men det finns alltså kandidater i andra partier med rättssäkerhet som hjärtefråga. Och för den som inte likt Brändén och Berglund kan tänka sig Piratpartiet, hoppas jag att den här listan kan tjäna lite till vägledning vem de skall kryssa den 19:e. Det bjuder jag på – sharing is caring.

Framförallt vill jag framhålla kristdemokraten Joakim Widell. Han skriver i sin presentation

Jag vill verka för ett samhälle där brottsoffer får upprättelse och de som begår brott blir straffade – utan att bli dömda för livet. Inför ett resningsinstitut för att stärka rättssäkerheten.

Just detta med resningsinstitut var vad Monica Pernroth efterfrågade på Newsmill. Också Widells partikamrat Maria Wilhelmsson, i den av Google cachade profilen, säger något liknande

Jag är engagerad i rättspolitik, förespråkar ett resningsinstitut och tycker att det är ett problem att människor döms felaktigt och på för vaga grunder i framför sexualbrottmål.

Men den som prioriterar rättsfrågor bör nog välja piratpartiet. En röst på Piratpartiet är alltid en röst för rättssäkerhet – en röst på Widell eller Wilhelmsson försvinner som en röst för kristdemokraternas övriga politik.

Valpejl och dess framtid

Jag tycker valpejl.se är fantastiskt i att faktiskt lyfta fram kandidaternas politik i detta val. Valpejl har gjort mer än någonting annat för att uppmuntra personröstandet och jag tror att årets val kommer att bli ett rekordval i kryssande.

Men en sådan utveckling kommer inte att ses med blida ögon av partistrategerna. Genom sin konstruktion har valpejl duktigt straffat alla försök till central styrning av texterna. När socialdemokraterna gjort det har det inneburit att s konsekvent hamnat längre ner i listningen av kandidater som kommit fram för de som gjort Kompassen. Allra mest har de blivit straffade som svarat ”Ingen åsikt” på många av enkätfrågorna – Isobel Hadley-Kamptz har lyft fram några avskräckande exempel.

Och styrda svar har inneburit att intresserade som sökt på specifika nyckelord – som till exempel jag gjort tidigare i andra frågor (sök på valpejl på min blogg), för det mesta kammat noll när det gäller socialdemokrater.

Många piratpartister har, utan att det i och för sig varit centralt styrt, gjort samma misstag att svara ”Ingen åsikt” på de flesta frågor som legat utanför principprogrammet. Men då har Piratpartiet oftast hamnat klart sist för alla som gör Kompassen och, som de flesta människor, ofta har någon åsikt i det mesta.

Jag tror inte att dessa partimisstag kommer att göras om till nästa val. Risken är överhängande att många kandidatpresentationer mer eller mindre spammas med metataggar av ”bra”-ord, och hela den oskuldsfullhet i svaren, som är så matnyttig för att få reda på saker, kommer att försvinna.

Vi får vara glada för hur det ser ut i år. Och hade detta fått fortsätta hade vi kunnat se en svängning i valet från  att först hitta parti och sedan kandidat till tvärtom – att först hitta kandidat och sedan parti. En sådan ändring skulle vara ett enkelt hack på Kompassen.

Men nu får vi dessvärre inte se en sådan utveckling. Men tänk om…

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på plats 18 på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland. Och på valpejl förstås.

Annonser

Written by viktualiebroder

05 september 2010 den 21:50

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Skulle vilja hävda att du har misslyckats i din undersökning.
  Eftersom jag på 30 sekunder kunde hitta ytterligare en, i och för sig min egen så är det stor möjlighet att det finns ytterligare kandidater som du missat. http://valpejl.se/kandidat/47460/

  Så lite bakläxa blir det.

  Jesper

  05 september 2010 at 22:09

 2. Du är inlagd.

  Jag misslyckade med att hitta Dig – du misslyckades med rättstavningen…

  Liksom ytterligare tre som nu också är inlagda. Den allmänna bilden ändrades inte mer än att v ryckte upp till mittfältet.

  viktualiebroder

  05 september 2010 at 23:07

 3. […] Jag finner rättsskipning v administrativnom porjadke avskyvärd. Redan det räcker som ett skäl för mig att engagera mig politiskt i Piratpartiet, partiet där rättssäkerhet står i förgrunden för de aktiva. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s