Viktualiebrodern

Nu pagadi, zajets!

with 2 comments

Vänta bara, hare!

Det finns en framgångsrik travhäst i Sverige som heter Nu Pagadi. Dagens Nyheter, Expressen och Aftonbladet skriver om honom idag. Jag förmodar att ytterst få människor vet vad det namnet står för. Men Nu Pagadi (vänta bara!) är en rysk tecknad filmserie som till temat liknar Gråben & Hjulben och Tom & Jerry. Enligt uppgift kände emellertid skaparen av Nu pagadi inte till någondera när han skapade karaktärerna i slutet av sextiotalet. Se wikipedias artikel, här.

Huvudpersonerna är en varg och en hare. Vargens eviga strävan är att få äta upp haren. Något han förstås ständigt misslyckas med. På vägen slår han sig och råkar illa ut, medan haren alltid kommer undan. Varje film avslutas med att vargen knyter näven och utropar Nu pagadi, zajets! – vänta bara, hare! Vilket oftast är den enda replik som förekommer i filmerna. Så långt är inget speciellt originellt.

Det intressanta med Nu Pagadi är vargens karaktär. Han är vad som i Sovjetunionen skulle kallas för en huligan. Han har ständigt en fimp i mungipan och uppvisar ett asocialt beteende. En raggare och punkare i samma person. Haren däremot är ett dygdemönster, som på alla sätt är en tillgång för den socialistiska staten.

Vem får då tittarens sympatier i slutändan? Jo, vargen. Man kan se filmerna som en subtil kritik av den sovjetiska socialismen, där upproret i en asocial tillvaro ter sig mera attraktivt än en tillvaro som dygdemönster. Vargens röst var för övrigt från början tänkt att dubbas av Vladimir Vysotskij – en av samma skäl folkkär artist i Sovjet, och ibland plockar vargen mycket riktigt fram en gitarr som han sjunger hesa ballader till.

Nu pagadi-filmerna var officiellt inte väl ansedda i Sovjet. De ansågs representera en väldigt låg kultur, som man dock var tvungen att tolerera på grund av sin popularitet. Lite Eddie Meduza, soviet style.

Just genom att de skapats i ett sådant system som Sovjet, får filmerna många bottnar. Jag tycker de är underhållande, mer än de mera kända västerländska motsvarigheterna faktiskt.

Var kan man då köpa dessa filmer? Det är inte så lätt. De finns inte på cdon.se. På amazon.co.uk är de ”currently unavailable”. Det mediaindustriella komplexet anser uppenbarligen inte att det är något vi bör få ta del av.

Men de finns att se uppkopplat här . Och språket är inget problem – den i princip enda repliken är Nu pagadi, zajets! – Vänta bara, hare!

Att filmerna ackompanjeras med kända (västerländska) slagdängor från sextio- och sjuttiotalen är heller ingen nackdel, utan ofta högst passande med handlingen. Man behöver naturligtvis inte tillägga att musikvalet inte varit möjligt med dagens upphovsrätt…

Rekommenderas!

PS. Varför travhästen heter Nu Pagadi vet jag inte. Den har tyska ägare, och filmerna var (förstås) stora i DDR, så kanske någon av ägarna är uppväxt där.

Jag heter Bengt Jonsson och vill reformera upphovsrätten så att sådana censurförsök som av filmerna med Nu Pagadi inte längre blir rättsligt tolererad, utan fildelning för icke-kommersiellt bruk blir möjlig inte bara de facto utan också de jure.

Därför kandiderar jag till Sveriges lagstiftande församling Riksdagen för Piratpartiet och återfinns på plats 18 på Piratpartiets valsedel för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Annonser

Written by viktualiebroder

19 augusti 2010 den 16:24

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag tror att travhästen är döpt efter en tysk popgrupp. Hästen är väldigt vacker och väldigt bra.

  Anders

  19 augusti 2010 at 22:04

 2. Popgruppen tror jag är döpt efter filmserien faktiskt 🙂

  Jag tror dig att hästen är vacker.

  viktualiebroder

  19 augusti 2010 at 22:33


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s