Viktualiebrodern

Poliser som ringer upp och skvallrar

with 4 comments

Ett förtalsfall

Dalademokraten har de senaste dagarna haft några artiklar om att medlemmar av Svenska Motståndsrörelsen, enligt journalisten en ”uttalat nynazistisk organisation”, under falska förespeglingar hyrt folkparken i Tuna-Hästberg för en social sammankomst.

Nu får man tycka vad man vill om SMR, men det är svårt att klandra dem för att ha mörkat syftet med att hyra folkparken – en öppenhet hade sannolikt lett till att de fått leta efter ett annat ställe, om det alls hade funnits något som velat hyra ut till dem.

Nu visade det sig att uthyraren inte hade något att invända vare sig mot deras uppförande eller städningen i efterhand. Men var lite chockad över att ha blivit förd bakom ljuset.

Det som fick mig att reagera var inte att polisen varit där och kontrollerat ordningen under lördagskvällen. Utan det faktum att samma polis, utan att ha funnit något ordningsstörande, ringt till uthyraren och frågat om denne visste om vilka han hyrde ut till.

Jag är mycket tveksam till det lagliga i polisens agerande. Det finns fall där en polisman fällts för förtal efter att ha skvallrat om en pedofil. Och i det fallet var personen dömd för ett brott, och polismannen kunde faktiskt hävda att det fanns skäl för uppgiftslämnandet, eftersom den dömde pedofilen skulle arbeta med ungdomar. Vid besöket i folkparken kunde polisen denna gång inte konstatera något vare sig olagligt eller ordningsstörande. Att trots detta ringa uthyraren ser i mina ögon ut som ett solklart fall av grovt förtal.

Som jag ser det har SMR all rätt att hålla fredliga sammankomster. Och att det inte skall vara kriminellt att vara medlem i rasistiska organisationer, det är det inte bara jag bland piratpartisterna på valpejl.se som menar. Det är bara att dra upp det där citatet av Voltaire (som han aldrig sagt egentligen, utan bara sammanfattar hans tänkande), att Jag ogillar vad du säger, men jag kommer till min död att försvara din rätt att säga det.

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på plats 18 på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Annonser

Written by viktualiebroder

17 augusti 2010 den 14:00

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Har inte uthyraren samma rätt att säga nej till den som dom inte vill hyra ut till?
  / Mikke

  Mikke

  17 augusti 2010 at 14:50

 2. Jo uthyraren får bestämma vilka han vill hyra ut till.

  Det finns förstås en begränsning i olaga diskriminering, men den kan bara åberopas i efterhand och gäller bara ersättning (inte tvång till att hyra ut), och dessutom tror jag inte SMR skulle kunna läsas in bland de som listas i Brottsbalken 16:e kapitel, nionde §.
  https://lagen.nu/1962:700#K16P9

  9 § En näringsidkare som i sin verksamhet diskriminerar någon på grund av hans eller hennes ras, hudfärg, nationella eller etniska ursprung eller trosbekännelse genom att inte gå honom eller henne till handa på de villkor som näringsidkaren i sin verksamhet tillämpar i förhållande till andra, ska dömas för olaga diskriminering till böter eller fängelse i högst ett år.

  Vad som sägs i första stycket om en näringsidkare tillämpas också på den som är anställd i näringsverksamhet eller annars handlar på en näringsidkares vägnar samt på den som är anställd i allmän tjänst eller innehar allmänt uppdrag.

  För olaga diskriminering döms även anordnare av allmän sammankomst eller offentlig tillställning och medhjälpare till sådan anordnare, om han eller hon diskriminerar någon på grund av hans eller hennes ras, hudfärg, nationella eller etniska ursprung eller trosbekännelse genom att vägra honom eller henne tillträde till sammankomsten eller tillställningen på de villkor som gäller för andra.

  Om någon som avses i första-tredje styckena på sätt som där sägs diskriminerar annan på grund av hans eller hennes sexuella läggning, döms likaledes för olaga diskriminering. Lag (2008:569).

  viktualiebroder

  17 augusti 2010 at 15:05

 3. Som jag förstår de handlar det väl inte huruvida man får välja vem man skall hyra ut till, utan huruvida det ingår i polisens uppgifter att varna uthyrare för att hyra ut till vissa organisationer. Nu håller jag med om att SMR är en osmaklig organisation, men så länge den inte är rakt kriminell så ser jag inte varför just polisen skall lägga sig i var de hyr lokal.

  Leeson

  17 augusti 2010 at 15:32

 4. Just det.

  viktualiebroder

  17 augusti 2010 at 15:34


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s