Viktualiebrodern

Stöd din pizzabagare – betala kontant

with 2 comments

Men bara lagom ofta

En liten intressant notis med viss anknytning till den nya Betaltjänstlagen läser jag i Hallands Nyheter. Det faktum att en pizzeria hade en markant större andel av dagskassan betalat med kreditkort jämfört med betalt kontant, använde Skatteverket som argument för att det förekom fusk i verksamheten – När allt stämmer brukar ungefär 50 procent av betalningarna göras med kontanter. Här var den betydligt mindre.

Nu ifrågasätter jag inte att fusk förekom vid pizzerian i Skrea strand. Det som intresserar mig är argumentet.

En liten handlare, till exempel pizzabagare, som är framgångsrik i att göra som riksbank och regering vill, nämligen att få kunderna att betala med kort, riskerar alltså, förutom att han efter den 1 augusti själv måste stå för bankavgifterna, att utsätta sig för Skatteverkets intresse.

Så om du tycker att din lokala pizzeria bakar goda pizzor och de verkar vara hyggliga, hårt arbetande människor, betala då alltid kontant. Så lurar du banken på konfekten och Skatteverket kan jaga andra.

Den omvända situationen – att en alltför liten konsumtion skedd med kort väcker misstanke – kan vi se i förlängningen av förslaget till omvänd bevisbörda för att komma tillrätta med yrkeskriminalitet.

Slutsatsen blir alltså, att som säljare skall du inte ha alltför mycket av din försäljning betalad med kort, medan som köpare skall du inte ha en alltför liten del av din konsumtion betalad med kort.

Tillfället gör tjuven. En tik slickar sig mellan benen därför att hon kan. Man begär det man kan se.

Och samlandet av stora datamängder om våra konsumtionsmönster kommer att användas. Och den frestelsen kommer att förvandla en välmenande överhet till en ond överhet.

Och Ingvar Åkessons försäkran om att han hellre skulle avgå än missbruka sin position som generaldirektör för FRA framstår som…tja, enfaldig.

Jag tror inte på nu snälla människors fortsatta snällhet ställda inför en sådan syltburk av data. Jag går till val på en politik för att Återupprätta kontanter som betalningsmedel. För säkerhets skull.

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på plats 18 på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Ed: Lite off topic så finns en intressant avhandling i sociologi om liv och arbete i pizzabranschen i Sverige skriven av Henrik Hultman.

Annonser

Written by viktualiebroder

29 juli 2010 den 18:56

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Bengt: Jag håller med dig om allt du skriver men verkligheten är faktiskt betydligt värre med hur Skattetrollen beter sig. De har även tabeller över normal omsättning på tex restauranger, konsulter, åkare, byggfirmor mm. Om ett företag i en viss bransch har mindre omsättning än genomsnittet för liknande företag i samma område (tex en pizzeria på södermalm), så beror differensen enligt skatteverkets ”logik” på fusk, och därmed så beläggs företaget ifråga med skattetillägg (20% av den saknade skatten), skönstaxering (som kan vara i princip vadsomehelst som materialiserar sig i ett skattetrolls hjärnvindlingar, tilltaget väl i överkant). Att överklaga detta tar ett antal år, men böterna och skönstaxeringen måste du betala direkt (runt 12-30 dagar senare brukar det vara). Vilket leder till konkurser, betalningsanmärkningar och förstörda företag.

  Så den omvända bevisbörda du talar om, så har egna företag haft det redan i flera decennier.

  Du kan läsa mera om skrämmande rättsfall där egna företagare som hamnat i knipa gentemot skatteverket, myndigheter och fackförbund har fått hjälp av centrum för rättvisa: http://www.centrumforrattvisa.se/

  Ola Andersson

  30 juli 2010 at 12:16

 2. Jag tror dig.

  Om jag lever och får ha hälsan tänkte jag skriva om Skatteverkets försök genom kassalagen att förmå företag att övergå till fakturor och ”kännedom om kunden”, för att sedan via tredjemannarevision få full insyn i alla transaktioner i samhället. Med betryggande sekretess förstås, För din säkerhet osv etc blablabla.

  Som de andra aktörerna i hetsen mot kontanter är det Skatteverkets egenintresse som driver dem.

  viktualiebroder

  30 juli 2010 at 12:46


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s