Viktualiebrodern

Det eviga får fristad i piratserver fördold

with 5 comments

Öppenhet minskar incitament för krig

Det är lättare att starta ett krig än att avsluta det. Man skulle kunna säga att krigets dynamik uppvisar en hysteres.

En iakttagelse till när det gäller människor är, att det är lättare att entusiasmera för ett krig, till och med om de själva därmed riskerar livhanken, än att skrapa ihop en majoritet för… tja, en skattehöjning.

Man kan väl se det som ett systemfel hos människan som social varelse att det förhåller sig på det sättet. Men den kloke accepterar att det är så.

Istället blir det då viktigt att ha reglerande mekanismer för att hålla tillbaka entusiasmen för krig från att sprida sig i en befolkning. Den viktigaste mekanismen är förstås att se till att insikten om att man själv och ens närstående kan råka illa ut är (och hålls) levande.

Ingen människa är enfaldig nog att vilja ha krig hellre än fred, ty i fredstid begraver sönerna sina fäder, men i krigstid begraver fäderna sina söner (Herodotos)

Det är mycket enkelt att skapa fred i Tjetjenien. Jag kan göra det på två veckor. Det är bara att sätta samman ett förband bestående av söner och döttrar till de högt ärade ledamöterna i duman och sätta det i främsta stridslinjen. Inom 24 timmar kommer transportplanen att börja lyfta och fordonskolonnerna att rulla. (Alexander Lebed)

Den mekanismen är för närvarande mycket svagt utvecklad bland de flesta svenskar, därför att vi inte varit i krig på nära håll på nästan 200 år, och det krig vi nu för är på ett abstrakt och betryggande avstånd, så långt som Afghanistan befinner sig från Sverige.

Den andra sociala mekanismen som kan dämpa entusiasmen för krig är risken för att det man själv gör, görs öppet och inte hålls kvar i det fördolda.

Den mekanismen har historiskt varit mycket svag. TV spelade visserligen en roll i att det skapades en opinion mot Vietnamkriget i USA, som sannolikt ledde till att Richard Nixon vann valet 1968 på ett program att avsluta kriget, men kriget, åtminstone USA:s inblandning i det, fortsatte sju år till.

Inget är värre än att bli hängd i tysthet
(Voltaire, Rien n’est si désagréable que d’être pendu obscurément)

Med Internet hände något. Risken att bli hängd i tysthet minskade. Och omvänt, risken att det man gjorde skulle bli synligt för alla ökade radikalt.

Fä dör, fränder dö; själv dör du likaledes. Ett vet jag som aldrig dör: dom över död man (Hávamál)

Detta är en strålande, underbar spin off av Internet. En mekanism för att svalka av de krigsrusiga som ännu svärmar för att dra i härnad och dräpa sin nästa. Och att få de redan dråpaktiva att tappa sugen och vilja resa hem. Inte minst när de inser att en för alla och alla för en inte gällde

Det är så man skall se på wikileaks publicering av dokument från Afghanistan. Inte att de skulle innehålla direkt något nytt – inget alls för den som har ett minimum av fantasi eller en personlig kännedom om krig. Krig sucks. It sucks! Punkt.

Förmodligen inte speciellt mycket i sak heller, som inte redan är känt på det ena eller andra sättet.

Men som ett incitament för att inte starta krig, och ett incitament för att ta sig samman, get a haircut och börja jobbet med att avsluta kriget man håller på med. Och det incitamentet tycks ha sin verkan, glädjande nog.

Att Anna Troberg idag går ut med att Piratpartiet kommer att hosta wikileaks om Fredrik Reinfeldt skulle göra en Per-Albin Hansson och falla undan för stormakten – det gör mig oerhört stolt att få vara med om och dessutom stå på en valsedel för Piratpartiet i höstens val till Sveriges Riksdag.

Det ”eviga rätta” som Esaias Tégner diktade om har då inte längre enbart sin fristad i ditt bröst fördold, utan från en obestämd plats i det rum som Världsväven spänner. Och därifrån kan det ej rotas ut…

Det rätta är evigt: ej rotas där ut
från jorden dess trampade lilja.
Erövrar det onda all världen till slut
så kan du det rätta dock vilja.
Fördöljs det utom dig med list och våld,
sin fristad det har i ditt bröst fördold.
(Esaias Tegnér. Det eviga)

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på plats 18 på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Written by viktualiebroder

27 juli 2010 den 21:53

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] Fredriks blogg, Futuriteter, Henry Rouhivuori, Emil Isberg, Full Mental Straightjacket, Viktualiebrodern This entry was posted in Piratpartiet, Västerås, Västmanland, val2010, yttrandefrihet and […]

 2. […] är det inte alls märkligt att vice partiledare Anna Troberg gått ut i media och förklarat Piratpartiets vilja att Wikileaks, om det behövs och de vill, kan få både serverplats och bandbredd av oss, […]

 3. Visst är öppenhet viktigt!
  En pikant detalj är dock att NATO är/varit (ganska) öppet med det aktuella materialet. Vilket möjligen ngt minskar Wikileaks bedrift. Men, som samtidigt gör att påhoppen från militär och vissa politikerkretsar emot Wikileaks lite löjliga.

  Läs: http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/07/att-skjuta-budbarare-om-internet-och.html

  Lars-Erick F

  29 juli 2010 at 07:56

 4. […] då eventuellt riskerar står inte på minsta vis i proportion till nyttan av det syftet. Som jag skrivit om tidigare är medvetenheten om krigets konsekvenser relativt låg i såväl USA som i Europa – USA har […]

 5. […] emot. Wikileaks konsekvensneutrala publicering kan faktiskt ha den konsekvensen, att i framtiden verka återhållande för lusten att starta krig. Den naturliga spärren – oron för vad konsekvenserna blir för en själv samt nära och […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s