Viktualiebrodern

Blodad tand för övervakningsivrarna

leave a comment »

Snart ID-krav för perrongbesök

Jag ser i Aftonbladet en artikel om ligor som specialiserat sig på att utnyttja bagagekaoset  på tåg strax före avgång. Man plockar till sig vad som tillfälligt inte är under uppsikt och lämnar sedan snabbt tåget innan det kör iväg.

Med den övervakningsfilosofi som är helt förhärskande idag, och den från statens sida drivna uppfattningen att kostnaderna för kriminaliteten skall privatiseras, blir den logiska följden att det snart blir förbjudet att beträda perronger och stationsområden utan att först uppvisa giltig färdbiljett, alternativt legitimation.

Förr fanns särskilda perrongbiljetter, men jag tror inte att sådana kommer att återinföras (det blir krångligt och kostsamt att administrera).

Denna statliga rättspolitik, att konsekvent privatisera brottsbekämpningen, är ekonomiskt ytterst ineffektiv. Om var och en enskild och varje företag och kommun själva tvingas investera i säkerhetssystem innebär det en katastrofal felallokering av resurser på en samhällelig nivå. Brottsbekämpning är effektivast om den bedrivs i statlig regi.

Eftersom de enskilda, företag och kommuner som fått brottsbekämpningen i knät saknar våldsmakt, innebär externaliseringen av brottsansvaret också en stark drivkraft mot Övervakningssamhället. Förutom fysiska avspärrningar och komplicerade tekniska system, är nämligen övervakning oftast enda utvägen för den enskilde att minska risken att bli utsatt för brott.

Och detta leder oss till fattigdom.

Jag har tidigare skrivit om problemen med kommunaliseringen av bekämpning och beivrande av brott, här.

Nu är, förvånansvärt nog (och för hur länge?), talesmannen för SJ klok  och hävdar helt riktigt att brottsbekämpning är en sak för polisen och inte för SJ. Men erfarenheten säger att sådana här artiklar i förlängningen fungerar som en undanflykt för skrupellösa politiker, inte minst i valtider, att kräva mera övervakning – kort sagt ett förbud att beträda perronger utan att ha ”ärende” dit och först legitimera sig. Krav på mera övervakning och kontroll är nämligen något många politiker är bra på, när de för en stund kliver ned från barrikaderna för hårdare straff.

Manegen är krattad för ett utspel av Thomas Bodström eller Beatrice Ask i frågan. Eller kanske Ulf Adelsohn känner behovet att visa handlingskraft och avleda uppmärksamheten från SJ:s misslyckanden på senare tid och kräver större rättsliga befogenheter för att avvisa folk från stationsområden (som Fotbollsförbundets Lars-Åke Lagrell gör för arenaområden)?  Adelsohn fick ju igenom kravet på personliga biljetter på SJ för att avleda uppmärksamheten från andra misslyckanden. Förlåt,  ”För Din säkerhet” skall det förstås vara…

De  uppräknade personerna saknar, som bekant, såväl långsiktigt tänkande som skrupler för att ta ansvar för de långsiktiga konsekvenserna av sina handlingar. Vi kan alltså förvänta oss de vanliga reptilhjärnereaktionerna från deras sida. Avspärrning. Förbud. Övervakning.

En sådan ansvarslös och huvudlös politik kan bara motverkas genom lagstiftningsarbete i Sveriges Riksdag. Jag ber därför om stöd den 19 september för att lagstifta bort SJ:s legitimationstvång, för att verka för ett annat säkerhetsparadigm baserat på redundans, långsiktighet och kommunikation och för att vara en röst mot reptilhjärnornas krav på Avspärrning, Förbud, Kontroll och Hårdare straff.

Jag kommer också i riksdagen om jag blir vald att arbeta för  en reform av upphovsrätten (Piratpartiets program) och ett Återupprättande av kontanter som betalningsmedel.

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästriklnad, Jämtland och Västernorrland.

Written by viktualiebroder

26 juli 2010 den 10:39

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s