Viktualiebrodern

Bankerna uppmuntrar till hamstring av kontanter

with 7 comments

Greshams lag

Från Idre i norra Dalarna och från Brösarp i Skåne når mig idag samma budskap – bankerna söker genom att skapa en knapphet på kontanter tvinga fram en ökad korthantering.

Jag tror inte att de lyckas. Historiskt har knapphet alltid lett till hamstring. Vad bankerna kan åstadkomma med sådana här åtgärder (förklädda till ”misstag” givetvis) är att plånböcker och börsar fylls med sedlar och mynt. Det går inte att ensidigt skjuta över riskerna med korthanteringen till enskilda personer utan att de till slut kommer att dra öronen åt sig.

Man kan se det som en variant av  Greshams lag. Om det finns två sorters valuta i omlopp, kommer den bättre valutan att gradvis minska sin andel av omloppet och lagras och den sämre återstå i cirkulation. Kontanter blir mer åtråvärda, och den som betalar med kort får betala mer.

Det är i det ljuset man skall se det förbud mot att ta ut avgifter på kortbetalningar som införs i Betaltjänstlagen som träder i kraft nu den 1 augusti. Ett officellt  erkännande av att kortpengar de facto är mindre värda och att det krävs hot om straff för att de skall accepteras som likvärdiga med sedlar och mynt.

Ed: Kors i taket! Rapport har uppmärksammat ämnet idag, 22 juli. Med det vanliga förtigandet av riskerna med, och därmed kostnaderna för, korthanteringen.

Men sådana försök att med lag gå emot naturen har misslyckats många gånger förut. Också för dem som inte förstod det redan innan, innebär en tvingande lag att det nu med all önskvärd tydlighet framgår att marknaden värderar kontanter högre. Och vem vill sitta med Svarte Petter? Förbudet mot avgifter i Betaltjänstlagen omintetgörs för övrigt redan genom samma paragrafs föregående stycke, av vilket framgår att det är tillåtet att sätta olika priser för olika betalningsmedel. Som jag skrivit tidigare om här.

Jag håller med bloggaren Libra att det är sjukt att ett plastkort anses som bättre betalningsmedel än kontanter.

För det är tvärtom. Och att genom tvång försöka påtvinga allmogen ett betalningsmedel med högre risk (mindre gångbart, politiskt mera osäkert) är dömt att misslyckas.

Men i den visserligen fåfänga strävan kan kontanthatarna tyvärr göra mycken skada genom att bana vägen för Övervakningssamhället.

Säkrast är att i den lagstiftande församligen, det vill säga Sveriges Riksdag, lagstiftningsvägen bekämpa dem.

Som av en händelse är det den 19 september val till Sveriges Riksdag. Och åtminstone en kandidat i det valet lovar att med näbbar och klor arbeta för att  Återupprätta kontanter som betalningsmedel om han blir vald.

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på plats 18 på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Annonser

Written by viktualiebroder

21 juli 2010 den 09:48

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Håller i det stora hela med, men.

  Om man tittar på problemet ur handlarnas synvinkel.
  Jag kanske är dåligt uppdaterad, men om jag minns rätt så tar kortföretagen ut en avgift på 3kr eller 5%, tror det brukar vara upp till handlaren att bestäma vilken variant han/hon vill ha. vilket är en hel del för köp under 100kr.

  Avgiften kan tyckas hög eftersom när det gäller kontokort så är det inte många processorcycklar och bitar som ska jobba.
  En del av avgiften tror jag ska täcka kostnaden vid scammade och stulna kort. så med chip borde vi i teorin få lägre avgifter men samtidigt ger det upphov till en falsk trygghet som jag tror helt uppväger den ökade säkerheten(vi kontrollerar aldrig ID nu mera, för korten är ju så säkra 🙂 ).

  blev smått chockad när jag gick in i en större elektronik affär för ett tag sen och jag skulle betela med kort. Och de gjorde det på det riktigt gammla sättet med sån där platta som man lägger kortet på och sen lägger ett papper över och drar ett handtag fram och tillbaka så att informationen på kortet fastnar på papperet. Misstänker att de använde dessa just då för att de väntade på nytt kassasystem som efter årskiftet nästan alla blev tvungna att köpa.

  Det absolut värsta kortet ur en handlarers synvinkel är AX (american express), som man nästan skulle vilja vägra att ta imot. först och främst är det ett kreditkort, sen får du oftast som handlare vänta på pengarna i 2-3 månader, de är jobbiga att ha att göra med när man ringer dem vid problem. Samt att de även fast de är ett kreditkort ändå tar ut samma avgift som alla andra, även fast de inte står med samma risk.
  I butiken jag har jobbat i var vi tvunga att ha en separat process för AX eftersom pengarna för AX kunde komma in på vårat konto mycket senare än andra kort. Vilket gjorde att jag som butiksandställd var tvungen att sortera ut AX så de personer som gjorde bokföring och annat kunde se vad som var AX och inte.

  En annan sak man har som mindre handlare haft problem med är att själva terminalerna inte har gått att köpa loss, utan ska hyras.

  slutligen:
  Om avgiften hade varit på en nivå som var försvarbar så hade inte handlare med många små transaktioner behövt ta ut en sådan avgift. Vad man även borde ha gjort när man ändå skulle in i detta och röra om var att man borde ha tryckt till kortföretagen ordentligt.

  Och sen ett totalförbud för AX i sverige 🙂

  Jim Hansson

  21 juli 2010 at 11:39

 2. Det är alltså sådana avgifter som du skriver om drabbar små handlare, som de blir förbjudna att ta ut av konsumenten efter den 1 augusti. De måste stå för den själva.

  Det är inte rimligt nej. Men spelar å andra sidan i praktiken ingen roll, eftersom de kan sätta olika priser för kontanter eller kort… Så räkna med två priser på många varor i framtiden – ett kontantpris, ett kortpris.

  Chipläsare kostar förresten mer för handlaren.

  Kasasystemet de väntade på är de säkra (för Skatteverket) kassasystem som krävs enligt kassaregisterlagen.

  Kassaregisterlagens syfte påstås vara att minska skattefusk, men ett ännu viktigare skäl är att tvinga så många handlare som möjligt att bara sälja mot faktura. Säljer de mot faktura registreras alla deras kunder, officiellt för Skatteverkets räkning (Tredjemannarevision) men förstås på sikt för alla myndigheter.

  Jag skall skriva om Skatteverkets roll i dramat längre fram.

  Viktualiebrodern

  21 juli 2010 at 13:55

 3. Jo men som liten handlare orkar man nog inte hålla på med dubbla priser, och jag tror att de kommer försöka förbjuda det också, om det blir vanligt. Tanken är ju att kort och pengar ska vara samma sak men det är ju inte det, det är uppenbarligen dyrar att göra affärer med kort så som det ser ut idag.

  tror nog att många mindre handlare kommer att försöka baka in avgiften i priset på varan, så även du som betalar kontant kommer att betala för de som använder kort.

  Den Lagen om att de ej ska få ta ut en kortavgift känns som att försöker fixa symtom på något större problem.

  Ett litet räkneexempel:
  ==========================================
  en liten butik med veckokassa på 30 000 kr
  80% av köpen @ ~100kr (184 köp)
  20% av köpen @ ~250kr (46 köp)
  230 köp * 3 kr = 690 kr
  jämfört med bara kontanter så man bankar via bankfack fast konstnad på 45 kr
  ==========================================
  differans 645 kr (2.15% av omsättning)

  Jag brukade dock bli lite irriterad när jag ser handlare som tar 5kr i avgift när den var 3kr, om jag minns rätt.

  Jim Hansson

  21 juli 2010 at 16:08

 4. De kan inte förbjuda olika priser, för det är ett EU-direktiv.

  Symptom, ja. På att kortpengar är mindre värda än kontanter och bara kan jämställas under hot om straff.

  viktualiebroder

  21 juli 2010 at 16:26

 5. […] har tidigare skrivit om svenska bankers planer på att minska antalet uttagsautomater i Sverige. Med samma effekt. För att […]

 6. […] Färre möjligheter att komma över en vara innebär också att lagerhållningen längre ner i kedjan måste öka. Kontanterna i samhället blir alltså fler när de blir svårare att komma över. […]

 7. […] över på grund av bankernas ovilja till ”kontanthantering”, då blir kontanter också mera attraktiva  och privatpersoners ”lager” , kontantmängden, av dem ökar, för att bibehålla […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s