Viktualiebrodern

Nix kontanter, nix glass

with 2 comments

Kort är hög risk, kontanter åtminstone lägre risk

I diverse tidningar idag ser jag att norrmän som försöker köpa glass (eller vad nu norrmän på besök i Sverige kan tänkas behöva), på många ställen blir utan då de försöker handla med kort.

Orsaken är att det är förbjudet för norrmän att kringgå spelmonopolet genom att vända sig till utländska spelbolag. Genom att kassor kan kodas att inte acceptera vissa kort (eller korten kan kodas att inte fungera i vissa kassor), kan norska betalkort inte användas i svenska spelbutiker. Ens för  glass eller kondomer.

Så en förväntansfull norrman (eller norska) kammar noll. I kassan åtminstone.

Det här visar återigen vilken risktagning det är att förlita sig på kort. Genom en administrativ åtgärd blir pengarna oanvändbara.

Jag bläddrar i Sveriges Riksbanks Working Paper nr 212. Den bär titeln The Costs of Paying – Private and Social Costs of Cash and Card. Den studien används ofta för att hävda påståenden om att kontanthanteringen är dyrare för samhället än betalning med kort. Tiil exempel gjordes det i regeringens proposition om lagen om Betaltjänster,  som träder i kraft den 1 augusti.

Men trots att den alltså sägs ta hänsyn till Social Costs nämner den inte med ett ord den politiska risken med att betala med kort. De tillgångar som finns på ett konto knutet till ett kort kan just, som för norrmännen, göras värdelösa genom en adminstrativ/teknisk åtgärd. Det går inte att betala med kortet när man ”behöver” glass.

Detta förtiger riksbanken. Och några resonemang om ökade risker med kort i samband med möjliga framtida samhällsförändringar finns inte heller med. Kostnaden för den enskilde att ta den risken sätts till noll.

När man läser Riksbankens Working Paper 212 får man lite samma känsla som om man läst ett prospekt från finansmäklarfirman Acta, om deras ”garanterade” investeringar med hävstång. Garanterade betydde att Lehman Brothers hade lovat betala om något gick snett… Att nu få Lehman Brothers att hålla sina löften blir som att försöka lugga en flintskallig. Det går så länge som det går, och sen går det inte alls, sjöng Ernst Rolf.

Riksbankens studie vill ge intryck av att så som saker är nu, så kommer de att förbli också i framtiden. Det är ett enfaldigt påstående. Nu brukar jag inte tro på konspirationsteorier utan försöker följa den så kallade Hanlons rakkniv: Tro inte att något beror på ondska, som adekvat kan förklaras med ren dumhet.

Riksbankens förtigande av den politiska risken med kort kan förstås inte förklaras med dumhet. Bankens högre tjänstemän är välbekanta med riskbedömningar och de har säkert i många fall läst Nassim Talebs The Black Swan. En seriös riskbedömning tar med det osannolika i beräkningen och förbereder sig för det. Men inte heller den eventuella ”ondskan”, om det kan kallas så, är absolut, utan är med största sannolikhet bara att tillskriva Riksbankens egenintresse av att slippa kontanthanteringen. Man förtiger det som inte tjänar de egna syftena.

Men Riksbankens egenintresse är inget allmänintresse.

Jag har skrivit om kontanter flera gånger förut. Och jag har gått igenom lagar och föreslagit nya som skulle återupprätta kontanter som betalningsmedel. Med en dåres envishet kommer jag att fortsätta detta utvecklande av en politik i kontantfrågan.

Om säkerhetsfilosofier har jag skrivit här.

För den politiken att Återupprätta Kontanter som Betalningsmedel ber jag om stöd i valet till Sveriges Riksdag den 19 september.

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på plats 18 på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Written by viktualiebroder

19 juli 2010 den 23:02

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Erik Josefsson

  20 juli 2010 at 20:01

 2. Tack!

  Ja där fanns en del att läsa 🙂

  Tratten – ja där kan man säga att ”Es geht um die Wurst” i dubbel bemärkelse 😉

  viktualiebroder

  20 juli 2010 at 20:27


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s