Viktualiebrodern

Nytt misslyckande för det rådande säkerhetstänket

with 3 comments

För alternativ, förutseende och kommunikation istället!

Via tidningarna Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen och Aftonbladet nås jag av nyheten att passagerarna på ett X2000-tåg på väg från Stockholm till Göteborg stod still i sex timmar, med låsta dörrar, strax utanför Södertälje.

Som jag ser det är det ytterligare ett exempel på misslyckande av det rådande säkerhetsparadigmet som går ut på komplicerade tekniska system, som är gjorda för att fungera en större del av tiden, men som helt saknar förmåga att hantera de situationer som förr eller senare ändå uppstår. Men då inte fungerar alls.

Sålunda var tåget så konstruerat att det inte gick att öppna några fönster när luftkonditioneringen slutade fungera. Ett avspärrnings/apartheid-system.

Det var inte möjligt att leda om andra tåg till andra banor under den tid det skulle ta att bogsera bort det, inte ens att stoppa dem. Enligt uppgift därför att kommunikationen med Trafikverket inte fungerade. Uppenbarligen av brist på långsiktig framförhållning med att skapa rutiner för inträffade stopp.

Genom ett säkerhetstänk ”von oben”, var det inte möjligt för passagerarna att organisera sig och söka lösa sin situation på egen hand. Annat än genom att slå ut rutor i serveringsvagnen.

Dörrar gick inte att öppna av säkerhetsskäl, och det hade heller inte varit tillrådligt därför att banan var så konstruerad att det inte hade gått att ta sig därifrån utan att utsättas för fara från andra tåg (som då på grund av brist på förutseende rutiner inte kunde ledas om eller ens stoppas).

Men säkerhet nås inte genom komplicerade system som går så länge som de går, men sen inte alls. Det nås inte heller genom att rutinerna inte tar med i beräkningen att något kan hända, trots de komplicerade systemen. Och inte heller genom att utesluta och omöjliggöra för de berörda att gemensamt lösa sin situation. Till och med objektifiera dem genom att övervaka dem.

Säkerhet nås genom att det finns alternativ när något går snett (redundans). Genom att planeringen räknar med att något kommer att gå snett förr eller senare. Och genom att då berörda människor ges möjlighet att genom att kommunicera med varandra gemensamt lösa sin situation.

Jag har skrivit om säkerhetsfilosofier tidigare här.

Detta är en avgörande fråga för vårt samhälle. Det avgör vår förmåga att klara utmaningar i framtiden. Allra mest förmågan för vårt samhälle att behålla de fri- och rättigheter vi idag känner. Annars riskerar minsta störning utifrån att rasera det öppna och fria samhälle det tagit generationers kamp att erövra.

Frågan är så viktig att jag söker stöd i riksdagsvalet i höst för en annan säkerhetsfilosofi.

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på plats 18 på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Annonser

Written by viktualiebroder

14 juli 2010 den 11:30

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Övervakningssamhälle har väl sina goda stunder också?

  Tobias

  14 juli 2010 at 11:32

 2. För all del. Det fanns ganska god öl i DDR. Också tror jag att någon undersökning efter murens fall visade att de hade mer sex i öst- än i västtyskland.

  Men är det relevant?

  viktualiebroder

  14 juli 2010 at 11:48

 3. […] om ett tåghaveri inträffar, så skall passagerarna ses som en resurs för en lösning, inte som humangods som måste […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s