Viktualiebrodern

Saif al-Islami – en ny kung Juan Carlos?

with one comment

”Amal” för Libyen

Dagens Nyheter skriver idag en artikel om ett nytt försök med ”Ship to Gaza”. Man gör en stor sak av att Saif al-Islami, son till Muammar Ghaddafi, stöder projektet. (Hans namn skrivs oftast Sayf Al-Islam eller Seyf Al-Islam eller Saif Al-Islam. Och Ghaddafi också Gaddafi eller Kaddafi)

Man nämner visserligen att Saif, som länge sågs som arvtagare till sin far, numera är i onåd och i praktiken lever i inre exil. Saifs tankar om mänskliga rättigheter, rättssäkerhet och demokratiskt statsskick gick inte så bra ihop med nomenklaturans i Jamahiriya.

I jämförelse med de andra av Ghaddafis söner som blivit kända utomlands, som Saadi, som köpte sig en plats i italienska Serie A och numera är engagerad i något filmprojekt i Hollywood (googla själv) , och Hanibal, känd för att köra på fyllan i hög fart nerför Champs Elysée i Paris och misshandla fru och tjänstefolk, sticker Saif ut som både sansad och intelligent.

Vad kan då Saifs motiv vara för att ställa sig bakom ”Ship to Gaza”? Att ägna sig åt välgörenhet är inget nytt, men denna gång undrar jag om han inte försöker mjuka upp nomenklaturans motstånd mot honom.  Muammar Ghaddafi kan ändra åsikt över en natt, men han är inte en envåldshärskare på så sätt att han över en natt skulle kunna ändra Libyens statsskick. Det finns alltför många under honom som tjänat bra på förhållandena.

På så sätt gissar jag att detta är ett försök för Saif att inför sin far kunna visa att han inte är den köpte västlakej som nomenklaturan vill utmåla honom som. För att på sikt kunna manövrera ut dem och reformera Libyen. Det är uppenbart att Muammar inser skillnaden mellan Saif och de andra odågorna till söner, om inte hade Saif sedan länge försmäktat i fängelse eller levt i permanent exil. Muammar är inte känd för sentimentalitet i andra fall.

Saif ser allt mera ut som en libysk motsvarighet till Spaniens kung Juan Carlos. Framsprungen ur de innersta kretsarna av ett totalitärt system, men redo att kliva fram och stå upp för demokrati och rättssäkerhet så snart diktatorn är borta. Må han lyckas.

Till slut ett förtydligande: Skeppet heter alltså Amalthea. På arabiska betyder amal hopp. Att skeppet nu tillfället döpts om till ”Hoppet” är alldeles logiskt. DN missar dessvärre den kopplingen.

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på plats 18 på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Men det som står ovan är mina egna privata spekulationer.

Written by viktualiebroder

10 juli 2010 den 10:06

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] skrev en post för ett år sedan med titeln ”Saif Al-Islami – en ny kung Juan Carlos?” om en möjlig maktsuccession från far Khaddafi till den av hans söner som haft en tydlig […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s