Viktualiebrodern

Ryska flottan skyddar Östersjön

with 6 comments

En god och en dålig nyhet

Det sägs att varje land har en armé – sin egen eller någon annans. Det samma kan sägas gälla för territorialvatten: varje territorialvatten har en krigsmarin – sin egen eller någon annans.

Som exemplet med den sorglustiga historien om det kapade handelsfartyget förra året visar, saknar Sverige förmåga att hävda det territorialvatten som man gör anspråk på. Trots att kapningen var känd av myndigheterna ingrep varken polis, kustbevakning eller marinen. Ingen av dem hade resurser att göra det. Eller ens mental beredskap.

Svenska Dagbladet skriver idag om krav på att Sverige skall ingripa mot de potentiellt miljöfarliga oljetransporter som sker i Östersjön. Det är en viktig alarmklocka kritikerna ringer i. Oljebranschen är mycket sårbar för till exempel terrordåd, som exemplet nu senast i Norge visar. Och i Östersjön har vi snart förutom oljetankers också en gasledning strax öster om Gotland.

Men nu finns det en god och en dålig nyhet att förtälja i sammanhanget.

Den goda nyheten är att Ryssland förfogar över väl tilltagna maktmedel att hindra alla försök till terrordåd i Östersjön. Och har viljan att göra det. Vi kan känna oss relativt trygga på den punkten.

Den dåliga nyheten är att det inte finns någon plats för Sverige i detta. Som flera bloggare påpekat, (inte minst Wiseman), saknar Sverige förmåga att försvara och behålla Gotland. Och då vi också saknar förmåga att skydda gasledning och oljetransporterna i Östersjön saknar vi också den ena av två objektiva grunder för att hävda överhöghet över ett område. Ett maktvakuum som innebär en säkerhetsrisk för angränsande länder som ger dem skäl för att ingripa. Den andra grunden för överhöghet – att befolkningen på Gotland upplever sig som svenskar – är något som Ryssland och andra stormakter traditionellt fäst ganska litet avseende vid.

Vid minsta incident kommer Sverige i praktiken att avträda Gotland till Ryssland.

Men kanske kan vi kompensera med en bit mark i Afghanistan? Vid Hindukush erövra Gotland åter?  (obs ironi. Eller snarare sarkasm.)

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på plats 18 på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Fast ovanstående är mina egna privata spekulationer.

Ed: Carl B. Hamilton har redan 2007 citerat de ryska avsikterna att med miltära medel skydda Nord Stream, också på andra staters territorialvatten.

Annonser

Written by viktualiebroder

10 juli 2010 den 10:31

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag tror inte vi skall dra alltför stora växlar på den där ”båt kapningen” eftersom vi inte har en susning om vad som egentligen hände, vilken sida våra säkerhetstjänter och politiker stod på, vi vet inte ens vilka sidorna var. Sådana gånger är det mycket lätt att göra sig till en nyttig idiot och gå precis de ärenden man inte hade gjort med mer information.

  När sådana där scenarion utspelar sig bör man alltid ha Wu Tuis hemlighet i bakhuvudet, vilket följer logiken:
  Om din fiendes fiende är din vän, vad är då den största hemlighet som kan föreslås? Jo att ni bara är fiender på låtsas och egentligen bästa vänner. Den tredje parten blir då givetvis grundlurad och kommer ofelbart att gå sin egentliga fiendes ärenden.

  Fundera över det där djupt, Wu Tuis hemlighet är busenkelt att formulera men blir snabbt omtumlande komplicerat rent mentalt.

  steelneck

  12 juli 2010 at 01:46

 2. Jag är omtumlad! 🙂

  Den enda växel man kan dra på båtkapningen är att något faktiskt skedde på svenskt vatten, som svenska myndigheter inte kunde göra något åt, och att det är svårt att hävda vatten där det händer saker man inte kan göra något åt.

  Vem som låg bakom och varför är mindre intressant, faktiskt.

  Ja, mängden komplicerade konspirationsteorier är i sig intressant, eftersom det tyder på ett aktivt desinformationsarbete. Sådan desinformation luktar väldigt mycket ”Homo sovieticus”, och leder misstankarna till att konspirationsteorierna (inte nödvändigtvis händelserna) har sitt ursprung i antingen Ryssland eller Israel, de två länder där Homo Sovieticus har ett dominerade inflytande över nformationsspridningen.

  viktualiebroder

  12 juli 2010 at 07:21

 3. Inte kunde.. eller aktivt medverkade i? Kort sagt, vi vet inte.

  Vi kan dock vara helt säkra på en sak, att det som skrevs i media inte ens var halva sanningen.

  Men annars håller jag med dig. Att avskaffa värnplikten är ett misstag, ett stort sådant tror jag. Vi börjar redan se tecken på en militär som börjat leva sitt eget liv i det där om att alla anställda skall vara beredda på utlandsuppdrag. Jag hoppas verkligen att facken visar sin makt i detta, om de nu har någon makt att tala om inom detta avtalsområde.. om inte annat skulle det vara mycket intressant att se hur en stor och vild strejk inom försvarets civilanställda avlöper.. Folket är alltid den största makten, de gånger de kan enas, men det händer rätt sällan.

  steelneck

  16 juli 2010 at 22:47

 4. De senaste gångerna militären övat på hemmaplan var scenariot a) separatiströrelse norr om Boden, b) någonting liknande norr om Höör i Skåne (Sverrarna kände sig träffade…)

  Nu tror jag inte att separatiströrelser är helt otänkbara i Sverige – naturresurser och befolkning finns inte på samma ställen och det bäddar för att hästarna börjar bitas om krubban skulle bli tom i framtiden. Men att militären faktiskt också tror det – och tar det på sånt allvar att de övar för det – det skakade mig faktiskt lite.

  viktualiebroder

  17 juli 2010 at 00:16

 5. […] ryska flottan skyddar Östersjön. Om Sverige deltar för att skydda oljan från Libyen sätter vi ett snyggt litet prejudikat för […]

 6. […] nuläget kontrollerar ryska flottan Östersjön. Man kan förlöjliga rädslan för den ryska björnen hur mycket man vill, men ett […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s