Viktualiebrodern

De rättfärdigas öl

leave a comment »

Visby – åter ett piratfäste

Med anledning av den rådande väderleken hade jag häromdagen vid besök i livsmedelsbutiken ett ärende till öldisken. Döm om min förvåning när jag upptäcker en flaska innehållande alkoholfritt öl med en sådan här etikett

Den som har läst i högermarginalen vet att Klaus Störtebeker var den mest kände av de så kallade vitaliebröderna, sjörövare som härjade i Östersjön runt 1400. De var ökända bland handelsmän och hos den mäktiga Hansan, men åtnjöt ett rykte som Robin Hood-figurer bland folk i sina hemtrakter, den tyska östersjökusten.

Det är det som Stralsunder Brauerei har tagit fasta på när de marknadsför Störtebeker – Das Bier der Gerechten.

På buteljens baksida står följande att läsa:

Störtebeker var den mest berömda Tyska sjörövaren under Hansa-tiden. Han kapade köpmännens skepp och fördelade bytet rättvist bland det fattiga folket. Han och hans mannar avrättades 1402 i Hamburg.

Jag vill inte romantisera sjöröveriet. Även då det till det yttre skedde med rättsinniga förtecken handlade det om tjuvnad och om att tillfoga andra lidande. Något med dagens fredliga fildelning, som upphovsrättsnostalgikerna vill låta påskina, har det inte mycket att göra. Men jag bär beteckningen Pirat i dess moderna betydelse med stolthet. Med synonymen rättfärdig.

Men jag ser det nästan som en tanke, att just denna valrörelsesommar går det att köpa ett piratöl i Sverige – De rättfärdigas öl. Låt vara alkoholsvagt. Men med speciell anknytning till den här bloggen. Jag menar, hur många skrev om Klaus Störtebeker på svenska före mig 😉

Dessutom har ämnet en alldeles speciell aktuell anknytning den här veckan, därför att det inte minst var handeln på Hansa-staden Visby som vitaliebröderna brandskattade. Ja de erövrade faktiskt Visby och upprättade sin bas där en tid.

Och det finns ju en och annan pirat som erövrar Visby under denna vecka just… Kanske finns De rättfärdigas öl att köpa på någon Ica i hansestaden?

Den var faktiskt drickbar.

Det finns en anekdot runt Störtebekers avrättning i Hamburg 1402. Han lyckades innan halshuggningen utverka att hans mannar skulle få ställa upp sig på ett led, och så många som han, huvudlös, skulle kunna springa förbi innan han föll, så många skulle få behålla livet. Enligt legenden skulle han verkligen ha lyckats springa några meter utan huvud och på så sätt ha räddat elva av sina män från att själva mista huvudet. Och det skulle ha blivit fler om inte bödeln satt krokben för honom!

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på plats 18 på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Written by viktualiebroder

07 juli 2010 den 16:28

Publicerat i Piratpartiet

Tagged with , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: