Viktualiebrodern

De kunskapsföraktande gammelpolitikerna

leave a comment »

Öööh, hårdast straff vinner. Eller nåt.

Senast ut i raden att tävla i valårsgrenen ”Vem vill ha hårdast straff?” är Henrik von Sydow i Aftonbladet. Och som vanligt inte ett ord, inte en hänvisning till någon undersökning, till någon forskningsrapport som visar att hårdare straff minskar antalet brott och sänker samhällets eller individens kostnader för brottsligheten. Han skriver istället

Socialdemokraterna anför ofta att det saknas forskning som visar att straffskärpningar leder till minskad brottslighet. Samtidigt: var finns den forskning som visar att lägre straff leder till färre brott?

Eeeh, är det ett seriöst sätt att argumentera? Är det sådana som bör sitta i riksdagen och stifta lagar?

Men nu är det ganska uppenbart att Henrik von Sydow anser frågan om hårdare straff leder till minskad brottslighet eller inte helt underordnad frågan om krav på hårdare straff leder till valframgång eller inte. Och för det behövs förvisso inga vetenskapliga undersökningar – det sambandet är alldeles övertygande visat av en lång serie fall i världens alla till namnet demokratier.

Men trots att jur kand Henrik von Sydow har oklanderligt rationella skäl för att avfärda krav på en analys av konsekvenserna av hans (och moderaternas) krav på straffskärpningar, är det inga rationella skäl som vi andra skall låta oss nöja med. Att han och andra politiker personligen tjänar på att vi alla förlorar är ett problem. En allmänningens tragedi.

Och detta förakt för verkligheten, denna antiintellektualism är han ju som bekant inte ensam om. Inte i alliansen och inte annars heller. Den genomsyrar socialdemokraterna och de rödgröna i lika hög grad, bara möjligen med en annan syn på vilka brott som populistiskt röstmaximerar bäst.

Jag är stolt över att ställa upp i ett val och söka stöd för en evidensbaserad rättspolitik.

Och jag heter Bengt Jonsson och återfinns på plats 18 på Piratpartiets riksdagslista för Dlarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Written by viktualiebroder

07 juli 2010 den 09:18

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: