Viktualiebrodern

Avlastning för åklagarämbetet?

leave a comment »

Sverige nu också de jure i krig

När några svenska soldater i Afghanistan stupade, inledde en åklagare en förundersökning rörande mord. Sverige var ju officiellt inte i krig, utan väpnat motstånd mot den svenska ISAF-styrkan var ur rättslig synvinkel att betrakta som en kriminell handling.

Jag ser nu på text-tv (och i Expressen), att landets åklagare i fortsättningen torde kunna lägga sin energi på andra saker.

De nya insatsreglerna innebär att ”den internationella humanitära rätten”, som förr kallades krigets lagar, gäller för svenskarna i AfghanistanAtt soldaterna nu får använda dödligt våld innebär att de inte längre bara får delta i eldgivning i självförsvar.

Vi befinner oss alltså nu i krig. Och de svenska soldater som från och med nu stupar, gör det som aktiva deltagare i stridshandlingar, således legitima militära mål, enligt krigets lagar.

Att ”avge verkanseld” för att ”nedkämpa” svenska soldater i Afghanistan är alltså inte längre en brottslig handling enligt svensk lag. Utan underkastat krigets lagar.

Emellertid är det så att Regeringsformen är tydlig på vad som skall ske i händelse av krig, kapitel 13 §1

Kommer riket i krig eller krigsfara skall regeringen eller talmannen kalla riksdagen till sammanträde. Den som utfärdar kallelsen kan besluta att riksdagen skall sammanträda på annan ort än Stockholm. Lag (1994:1470).

Men regeringen eller talmannen kommer inte att sammankalla riksdagen ikväll. Inte imorgon eller på fredag heller. Inte alls. Inte ens till friluftsriksdag i Visbys Almedal.

Den officiella linjen kommer även fortsättningsvis att vara: War is peace.

Och någon urartad liberal, kommer sannolikt att känna sig manad ta till ett argument liknande det som Cecilia Wikström tog till för att rättfärdiga överlämnandet av bankdata i bulk till USA (SWIFT):

Den som röstar nej kommer att få problem att se kollegor från Spanien och Storbritannien i ögonen. Dessa länder har ju som bekant, tillsammans med USA, drabbats hårt av just den typen av terrorattacker som man kan komma åt med hjälp av just SWIFT

Tänk själv.

Jag heter Bengt Jonsson och råkar återfinnas på plats 18 på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland. Men denna post återspeglar endast mina egna åsikter, inte partiets.

Annonser

Written by viktualiebroder

07 juli 2010 den 21:43

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s