Viktualiebrodern

Ögonen på bollen!

with 3 comments

Inte på supportrarna

Fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell vrider sig som en mask för att, trots FIFA:s motstånd, kunna införa någon form av målkameror för domarna. Hans idé går ut på att fjärdedomaren skall titta på tv-skärmen, tydligen samtidigt med att han eller hon följer matchen.

Det hela belyser bara återigen den dubbelmoral som gäller inom fotbollsvärlden så fort kameror kommer på tal. Det är inte bara FIFA som kräver fullständig kameraövervakning av åskådarna, utan motsvarande regler finns för Allsvenskan

Kameraövervakning ska vara installerad och användas vid samtliga matcher (Allsvenskan – Superettan – Anläggningskrav, PDF)

Från 2014 är reglerna ännu hårdare

Arenan ska vara utrustad med ett permanent internt kamerabevakningssystem såväl på insidan som utsidan. Det interna kamerabevakningssystemet ska ha funktioner som möjliggör att ta stillbilder samt att kunna visa rörliga bilder i färg på monitorer i kontrollrummet. (Arenakrav för svensk elitfotboll fr o m 2014 (PDF)

Samtidigt ställs krav på numrerade sittplatser, och alltfler av platserna skall vara sittplatser

Sittplatser för åskådare ska vara individuella,…numrerade…

Fr o m säsongen 2014 kan 20 % av arenans totala publikkapacitet nyttjas som ståplats. Dessa 20 % ståplatser ska kunna konverteras till sittplatser.

Kameraövervakningen av åskådarna är alltså i det närmaste total. Så någon beröringsångest med kameror har inte fotbollsnomenklaturan. Men deras fokus och intresse har alltså förskjutits från själva spelet till… något annat.

Igår genomfördes ett seminarium i Almedalen med rubriken Huliganer och läktarvåld – hur får vi bukt med fotbollsvåldet?

Inte en enda av deltagarna representerade supportrarnas intressen. Inte en enda. Du är bara viktig när du betalar inträdet – annars är du ett problem.

Men ett seminarium lyste helt med sin frånvaro i Almedalen: Hövdingar och övervakning – hur får vi bukt med publikföraktet?

Jag tror att det hade behövts. Och jag tror att det krävs en striktare tillståndsgivning för kameraövervakning, också inne på fotbollsarenor.

Ögonen på bollen – inte på supportrarna!

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Written by viktualiebroder

06 juli 2010 den 08:36

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] fotbollsbossarnas värld är det kontroversiellt att övervaka bollen, men fullständigt okontroversiellt att övervaka […]

  2. […] har tidigare skrivit om Fotbollförbundets regelverk för arenor, som kräver att från 2014 Arenan ska vara utrustad med […]

  3. […] personliga biljetter och kameraövervakning av allt och alla. Allt och alla? Nej, inte riktigt. Bollen får inte […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s