Viktualiebrodern

Missaktning utan uppsåt – brottsligt?

with 5 comments

Bättre omdöme hos åklagare, tack

Jag ser i Dagens Nyheter och i Expressen att en bloggare i västsverige åtalats för ”missaktning av folkgrupp”, därför att han på sin blogg utryckte en önskan att Liverpool FC måtte köra över Tottenham Hotspurs (traditionellt de från östeuropa till Londons East End invandrade judarnas lagibland av supportrarna kallade ”yids” eller ”yid army”) med följande ord:

…sen väntar kvällens drabbning mellan vackra Pool och de giriga judarna och i kväll vill jag se Liverpool forcera framåt hårdare än tyskarna gjorde på kristallnatten

Det var väl inte det allra bästa att skriva på en blogg. Låt gå för att i stridens hetta framför tv:n eller på läktaren låta undslippa sig något sådant.

Men åtalbart? Går det verkligen att hävda ett uppsåt att missakta judar i allmänhet i den texten? Kan det uppfattas som någonting annat än som ett exempel på supportrars sedvanligt drastiska sätt att uttrycka sig? Olämpligt förstås. Men åtalbart?

En domare som fiskar upp det gula kortet för vartenda förlupet ord yttrat i stridens hetta på en fotbollsplan kommer inte att nå speciellt långt som domare. Ett samtal med syndaren som ger honom möjlighet att besinna sig är oftast mycket bättre.

I det här fallet har också bloggaren besinnat sig och redan bett om ursäkt på sin blogg. Ändå går alltså åklagaren vidare.

Det finns en gammal klyscha om att musikkritiker blir den som inte var tillräckligt bra som musiker. Kanske en och annan åklagare blev det för att han inte dög som fotbollsdomare?

Jag tycker i alla fall att åtalet drar löje över rättsväsendet. Men en produktions”pinne” är en produktions”pinne”. Ännu ett brott som kan stå i statistiken som ”uppklarat”.

Den som vill veta vad bloggaren heter kan enkelt googla efter hans namn. En bandyspelare känd för sitt hetsiga humör på planen (inte Pelle Fosshaug den här gången 🙂 )

Beelzebjörn skriver om en ännu värre historia om en bloggare som åtalas för vad någon skrivit i kommentarsfältet.

Detta är stolligt. Skall hetslagarna tolkas på detta sätt måste de reformeras.

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Annonser

Written by viktualiebroder

06 juli 2010 den 15:45

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ja det börjar bli en aning märkligt. Vad jag skriver själv på min blogg tar jag gärna ansvar för, men kommentarsfälten…?

  Enda alternativet nu blir att slå på kommentarsgranskningen, vilket saktar ned och stör samtalet som är en stor del av själva poängen med bloggande. Det är inte heller svårt att spåra anonyma kommentarer egentligen, så varför man inte ens försöker lagföra den som ligger bakom en kommentar… Gåtfullt.

  Jag kan bara anta att det beror på okunnighet, och att man därför försöker tillämpa samma regler som gäller för prasselmedia.

  Beelzebjörn

  07 juli 2010 at 10:07

 2. Jag hade en kommentar en gång som ville att vi skulle slå politiker på käften, ungefär. Jag antar att den var olaglig. Men jag lät den avsiktligen stå kvar.

  På något sätt känns det som en merit att bli fälld i domstol för vad någon skriver i kommentarsfältet. Man är beredd att försvara yttrandefriheten också om man får olägenhet av det personligen.

  Walk the walk if you do the talk.

  viktualiebroder

  07 juli 2010 at 13:39

 3. Om han inte överskridit gränsen här så lär den väl aldrig kunna överskridas i en blogg! Att jämföra en fotbollsmatch med judeutrotningen är ändå att ta i!

  När skall lagen sätta ner foten om inte här?

  Ifall han bett om ursäkt, men låtit ursprungliga inlägget vara kvar så får han skylla sig själv.

  KLARTEXTEN!

  07 juli 2010 at 23:24

 4. Och ”de giriga judarna” var definitivt ringaktande UTAN att texten på något sätt motiveras av matchen! Resten kan man NÄSTAN leva med. Men de ”giriga judarna” kan inte motiveras på något sätt!

  KLARTEXTEN!

  07 juli 2010 at 23:27

 5. Klartexten

  Jag håller med om att ”de giriga judarna” är de ord som är knäckfrågan.

  Och han borde ha insett innebörden av dem. Så jag kan nog faktiskt hålla med om att det finns ett uppsåt, i alla fall ett oaktsamhetsuppsåt. Och då kan jag leva med ett åtal.

  Bra att du redde ut vilket av orden han använde som var de som var problemet. ”Köra över” och ”kristallnatten” är ett dumt sätt att uttrycka sig, men är mera ett historiskt konstaterande än uttrycker missaktning för någon speciell folkgrupp. Möjligen tyskarna då.

  Däremot att bli fälld för vad någon har kommenterat…det tycker jag definitivt är stolligt.

  viktualiebroder

  08 juli 2010 at 09:54


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s