Viktualiebrodern

Att lita på tekniska system är hög risk

with 27 comments

Kontanter är låg risk

Jag ser i dagens Expressen att en tågvärd avvisat en trettonårig flicka därför att hon, när hennes mobiltelefon dog, inte kunde bevisa att hon betalat biljetten. Att hon också hade ett Mastercard hjälpte inte, därför att tågvärden var inte utrustad för att ta kort.

Man kan tycka att det var fyrkantigt i överkant av tågvärden att slänga av en trettonåring, på en för henne halvt obekant plats. Att det är viktigt med omdöme när man är i en tågvärds skor kan man dra som en allmän lärdom av historien.

Men en ännu allmännare lärdom är att komplicerade tekniska system (som ett betalningssystem via mobilnätet), eller ett kort med ett mikrochip ibland inte fungerar. Men kontanter, så länge de alls åtnjuter förtroende för sitt värde, fungerar alltid. Cash is king.

Bland annat därför är det viktigt att värna om kontanterna. Det har jag skrivit om här, här, här, här och här.

Och därför är det bättre att satsa på säkerhet genom alternativ, om möjligt så enkla och robusta som möjligt, än på komplicerade, ”säkra” system. Som fungerar så länge som de fungerar. Men de inte fungerar, inte fungerar alls.

Med två fina ord: Redundans – att ha alternativ. Och resiliens – att ha förmåga att stå pall när saker går snett.

Det viktigaste skälet för mig att vilja försvara kontanterna, är förstås ändå den möjlighet till övervakning av medborgarna som blir en följd av att betala med kort.

Men att låta överheten övervaka och registrera medborgarnas betalningar handlar också om risk. En risk för vad en framtida, mindre godmodig, överhet skall frestas att göra med så mycket information. Därför att det går inte att binda information genom lagar – en ändamålsglidning kommer att ske och informationen kommer att hamna hos och användas där någon anser sig behöva den. Information wants to be free, på gott och ont.

I slutändan är alltså kontanter lågrisk på två nivåer – både för den enskilde som kan lita på att kunna betala för sig (tja, förutsatt att man har pengar, vill säga…) och för samhället som blir säkrare, mer resilient, mot försök till försämringar av de fri- och rättigheter som vi, tack och lov, ännu kan njuta av.

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på plats 18 på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Annonser

Written by viktualiebroder

03 juli 2010 den 20:13

27 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Cash is king den var bra!!

  Linda

  03 juli 2010 at 20:39

 2. Jag vill bara påpeka att jag uppskattar dina inlägg enormt, Bengt. Det är en oerhört viktig vinkel du håller liv i.

  Det är viktigt att försvara alla sorters anonymiseringsmaskiner: kontantkort till mobilen, VPN-tjänster, och som här, bankautomater.

  Jag blir lite orolig när jag funderar på när insikten kommer att anonymiseringstjänster på nätet och bankomater är i grund och botten samma sak.

  Mikael Nilsson

  03 juli 2010 at 20:41

 3. ”när insikten kommer *till politikerna*” ska det vara

  Mikael Nilsson

  03 juli 2010 at 20:42

 4. Som bankanställd ingår det i mitt jobb att arbeta för ”ett kontantlöst samhälle”, och det är faktiskt något som minskar rånrisken för den enskilde, men jag håller med både dig och Mikael – elektroniska pengar är i dagsläget inte anonyma. Och med Swift blir de ännu mindre anonyma… :-/

  Markus "LAKE" Berglund

  03 juli 2010 at 21:31

 5. Rewsiliens – jag älskar ordet! Det ska jag använda mig av.

  Jacob Hallén

  03 juli 2010 at 22:15

 6. I Rinkeby har tydligen ett X värdetransportrån ägt rum som fick till följd att banken stängde bankomaten helt och hållet! Den enda bankomaten som tydligen finns kvar är i gallerian som stänger efter kl.18.00

  Sen då?

  Hur ska folk kunna handla och ta ut pengar om dom måste?

  Så det där med kontantsamhället ger jag inte mycket för!

  Det är mycket bättre med Betalkort men för att få ett sånt måste man vara 18 år gammal vilket är ganska larvigt!

  Amigan91

  03 juli 2010 at 22:34

 7. Konduktören hade säkert omdöme, men omdömet övertrumfades av oansvaret som resulterade i att konduktören inte vågade och istället lydde order/protokoll.

  Det är precis samma sak som när kassörskan i matvaruaffären kräver legitimation av en pensionär när denne köper en folköl tillsammans med basvarorna, kassörskan vågar inte ta det uppenbara bedömningsansvaret trots att hon både rodnar och skäms och mycket väl vet att pensionären är över 18, blir en ”apparatnik” och följer protokoll istället för att tänka själv. Det värsta är att hon tror sig värna sitt jobb genom att handla så ansvarslöst, precis som den där konduktören. Psykologiskt hamnar resonemanget under avdelningen självrättfärdigande när dissonansen måste lösas och det är rädsla för vad som kan hända om protokollet inte följs som styr istället för furnuft. Rädda människor är farliga människor.

  En bra redundans i fallet du tar upp kunde ha varit om konduktören hade godkänt bokningsnummer och/eller en kod, alltså något resenären kan skriva upp på en papperslapp utifall något tekniskt strul uppstår. Jag har faktiskt själv råkat ut för det när vi reste ett helt sällskap och telefonen dog för den som hade ”biljetterna”. Den gången kunde vi lösa det genom kundtjänst eftersom det skedde under dagtid och det fanns människor av kött och blod vi kunde tala med. Lyckligtvis hade den som hade bokat skrivit ut bokningen och hade alla nummer till hands i botten på resväskan under alla kläder.

  Jag har skrivit det här förr, kanske på den här bloggen. Kontanter är också av vikt för den nationella säkerheten. Tänk er att bli utan ström några dagar, kanske en hel vecka, då måste det finnas kontanter eller så måste man snabbt som tusan uppfinna sådana för samhället får inte sluta fungera. Redan efter två dygn så uppstår faktiskt livsfara om man inte kan handla.

  Det finns helt säkert också ett moment av tunga politiska påtryckningar bakom lyckta dörrar i svåra fall drivet till sin spets, ytterst kan något annat land orsaka oss otroliga besvär om de tycker att vi blir för besvärliga..

  @LAKE: Jaha, och hur många gånger har du blivit rånad? Fundera också på vad rån är och varför de sker. Det är inte som ”tillfället gör tjuven”, det är en brist, ett hål hos vissa som behöver fyllas. Denna brist försvinner inte bara för att bankerna inte har så stora mänder kontanter, eller för den delen privatpersoner. Det är därför som vi idag ser allt fler värdestransportrån, eller tillslag mot depåer något som var ovanligare förr eftersom dessa alltid varit tämligt välbevakade, förr fanns det lättare offer. För bankernas del så är rånrisken detsamma som barnporren, ett svepskäl. Sanningen har istället med bankernas ekonomi att göra, datorer och program istället för anställda, det är betydligt billigare och snabbare att hantera ettor o nollor än sedlar o mynt. Med tanke på vad som sker runt omkring oss idag, vilket du mycket väl känner till och ändå säger att du gör som chefen säger, lyder protokoll som en apparatnik, så kanske du kan ränkas en lakej eller nyttig…? Kankse dags att byta jobb?

  steelneck

  03 juli 2010 at 23:03

 8. Tack Mikael! Jag försöker köra den arroganta oberörda stilen 😉 . Men då blir man ännu gladare för lite uppmuntran.

  Bankomater är väl iofs ofta utrustade med kameror? Ett ställe som stör mig mindre förstås.

  viktualiebroder

  03 juli 2010 at 23:16

 9. Lake!
  Jag hoppas jag skall komma så långt i kontant-serien att jag kan ta upp ”säkerhet” ur det perspektivet också, den betydelse som ”vissa särintressen” varit framgångsrika i att föra fram som allmänt accepterad sanning. Men du får ursäkta om jag avsiktligt lägger det väldigt sent. Anser att det är av mindre betydelse…

  viktualiebroder

  03 juli 2010 at 23:18

 10. En skruv till på ämnet pengar. Så här ser det ut:

  Genom sin allt större paranoia och trygghetsnarkomani vågar inte handeln och bankerna längre ta ansvar för kontanter, därför skall du och jag helst vägras kontater. Det mäktiga särintresset trumfar återigen de många enskilda människorna som skall stå tillbaks, nekas valfrihet och pådyvlas saker baserat på fantasier om något ont, rädslor, dvs. paranoia.

  Scenariot upprepas på område efter område, fråga efter fråga. Likt panikångest-patientens överdrivna behov av trygghet och kontroll av alla möjliga och omöjliga faror gör vi oss i praktiken bara allt räddare och snart helt livsoförmögna. Precis som panikpatienten som ser faror i allt som faktiskt kan vara farligt men sällan är det, har landet ett allt mer överdrivet behov av trygghet och kontroll, när folk snarare behöver arbete, frihet, husrum och kärlek. En ond spiral, ju tryggare vi är desto osäkrare känner vi oss eftersom vi i alt högre grad inte lär oss att hantera livet, och ju mer osäkerhet vi upplever desto mer trygghet ropar vi efter.

  Koppla det gärna till Platon och hur tyrannen uppstår ur demokratin som en beskyddare.

  http://www.kunskap.org/platon/staten/index.html

  De över två tusen år gamla paralellerna är närmast ruskiga, har vi verkligen inget lärt och är dömda att upprepa det? Det sägs att politiken är ett väsen utan minne och det skulle då förklara både det och den gamla devicen att varje generation måste åter-erövra demokratin. Det ligger nog något i det där..

  steelneck

  03 juli 2010 at 23:25

 11. Jacob!

  Det har blivit ett modeord i peak oil – debatten… 🙂

  viktualiebroder

  03 juli 2010 at 23:26

 12. Amigan 91!

  Om bankomaten stänger betyder väl det bara att folk ser till att ha ännu mera kontanter hemma? Just människor med en annan bakgrund en svensk har en viss skepsis mot sådant som man inte kan stoppa i fickan. En sund skepsis menar jag.

  Jag minns en artikel jag läste om bosniska flyktingar i början av 90-talet. En flyktingmottagare försökte övertyga dem om att öppna postgirokonton istället för att kräva ut understödet i kontanter. ”Det är säkrare, pengarna är helt garanterade av svenska staten”. Svaret hon fick var sneda leenden och kommentaren: ”Det var de i Jugoslavien också…”

  viktualiebroder

  03 juli 2010 at 23:31

 13. […] This post was mentioned on Twitter by Piratbloggar. Piratbloggar said: Viktualiebrodern: Att lita på tekniska system är hög risk: Kontanter är låg risk Jag ser i dagens Expressen … http://tinyurl.com/3946tbu […]

 14. Linda!

  Vissa saker ändras aldrig…

  viktualiebroder

  03 juli 2010 at 23:32

 15. Steelneck!

  Det här med makt och jobb… Det är lite för stort ämne för mig. Jag fuskar med så många olika discipliner – sociologi också skulle vara strået som knäckte åsnans rygg, känns det som.

  Annars predikar du för kören… 😉 Jag håller med du.

  viktualiebroder

  03 juli 2010 at 23:39

 16. Skrivklåda, uppenbarligen skrev du något som engagerade mig..

  Så här skulle det kunna funka, jag kan se scenariot framföra mig. Hasse Hyregäst bokar sin tåg-biljet vid datorn hemma vid datorn i lägenheten. Skriver upp ”nummret” med en bläckpenna i handflatan och hoppar någon timme senare på tåget. Konduktören kommer och Hasse H. visar upp handflatan för konduktören som knappar in siffrorna i sin terminal – Trevlig resa! Tåget beräknas vara i tid, glöm inte att du måste byta tåg i Avliden för vidare resa mot Fjollträsk – (Absolut inga identitespapper skall behövas för inrikesresa!) Hehe.. Sen kan man ju hoppas att konduktören inte har en gammal biljett-tång och knipsar Hasse i handen..

  steelneck

  03 juli 2010 at 23:41

 17. Steelneck, inlägg 2:

  Jag sneglar på en bok av Hannah Arendt: The origins of totalitarianism. Jag tror att den har en del intressant att ge.

  Och så får du mig att tänka på två rader av Freddie Wadlings punkgrupp Liket lever, låten Levande begravd, ca 1980 (peak Bengt-året…)

  ”Vi kan inte nå varandra.
  Vi kan inte längre se.
  Vi har blivit tomma skuggor.
  Som helst vill va ifred”

  viktualiebroder

  03 juli 2010 at 23:47

 18. Det är inte första gången som barn blir avslängda av tåget i sverige. Regelverket borde ha justerats för länge sedan. Jag bojkottar tåg.

  Robert Andersson

  03 juli 2010 at 23:48

 19. @steelneck – tycker du att jag är en ”nyttig idiot”, så har du nog inte läst min blogg tillräckligt. 😛

  Markus "LAKE" Berglund

  04 juli 2010 at 11:14

 20. Steelneck igen!

  Om att demokratin måste återerövras:
  Man kan visserligen tänka sig en upplyst despot som tillåter och beskyddar alla fri- och rättigheter, men någon framtidssäkring finns knappast i ett sådant system.

  Så, ja, ytterst, ytterst sitter alltid rätten ”i spjutstångs ände”.

  Det är faktiskt ett viktigt skäl för mig att vilja återinföra den allmänna värnplikten. Den har haft en stor reglerande effekt för samhällets öppenhet och för skyddet av fri- och rättigheterna.

  Visst kan man tänka sig koder. Men vi kanske skall ge barn och själsligt handikappade en chans också…

  viktualiebroder

  04 juli 2010 at 11:47

 21. Robert!

  Jag har visserligen också minskat mitt tågåkande.Men bättre än att bojkotta vore att skaffa sig inflytande i riksdagen och stifta lagar. Lättare sagt än gjort förstås.

  viktualiebroder

  04 juli 2010 at 12:01

 22. Demokratins ”upplysta despot” är en upplyst allmänhet som både har makt att välja och utkräva ansvar i val, kombinerat med de lärdomar mänskligheten skaffat sig genom årtusenden av demokratiska experiment, manifesterat i maktdelningen och sådant som den universella deklarationen om de mänskliga rättigheterna, olika grundlagar, ”checks and balances” osv.. Det är delar av detta vi ser raseras varje år och ibland tom. varje månad nuförtiden, av politiker som inte längre styrs av furnuft utan snarare av sina begär i form av karriär, maktkåthet osv.. Under rätt lång tid nu har vi ju också haft ett system som premierar lurendrejeri, ryggradslöshet och oansvar.

  Det har ju gått så långt att vi numer saknar en möjlighet att kunna utkräva ansvar av enskilda ledamöter i val, något vi blev ifråntagna vid personvalsreformen, som inneburit att vi nuförtiden bara kan lyssna till fagra lovord på förhand och inte visa missnöje med faktisk utförd politik av personen i fråga. Vi blev ifråntagna en gammal demokratisk rättighet som också hade funktionen att kunna sortera bort rötägg som tar sig in med väloljad trut och sedan tappar all ryggrad och vänder kappan efter partiledningen som har makten att hålla dem kvar. Detta är troligen en viss delförklaring till att vi har de politiker vi har.

  Vad hela västvärlden verkar att ha glömt bort är att demokratin är det mest instabila styrelseskicket, vilket också är dess styrka hanterat rätt, demokratin bygger ju på opposition. Att tycka annorlunda av olika orsaker och vilja förändra är inte bara fullt tillåtet, det är en grundförutsättning. Det är därför de där grundläggande fri och rättigheterna är så viktiga och inte ruckas på för att säkerställa åsikts- och oppositionsbildningen, annars kommer ”tyrannen” att stiga upp ur demokratin som en beskyddare, historiskt har det ju hänt ett antal gånger i lite olika variaioner att den framröstade folkledaren visat sig vara något annat.

  Vi har idag också en massmedia som mer än väl uppfyllt alla farhågor som uttalades för 25 år sedan när den gryende mediakoncentrationen diskuterades. Detta givetvis då i kombination med att den sittande makteliten idag nästan uteslutande utgörs av folk som i hela sin karriär slickat uppåt och sparkat nedåt. Sådana reagerar mycket starkt på att bli ifrågasatta nedifrån, att vara obekväm kan då bli farligt och befolkas media på ledande positioner av samma sort så sluts cirkeln. Därmed vingklipps åsikts- och oppositionsbildningen och demokratin degenereras i en ond cirkel.

  Betänk att den tyranniskt sinnade inte är någon mördare initialt, det är en inställsam smilfink som gör vad som helst och spelar vilken roll som helst för att få det denne vill åt. Vi känner alla igen typen, de som slickar uppåt och sparkar nedåt, de oansvariga som alltid kan säga – Jamen jag lydde ju bara order.. – När så alla lyder och inte tar eget ansvar, så har vi fått den mest toppstyrda organisation som tänkas kan och manegen är sas. krattad. Detta oavsett filken form organisationen har, även demokratin om den bara definieras av att vara tillåten att rösta, något alla kommunist-system varit barnsligt förtjusta i, likt Deutsche Demokratische Republik.

  ”Pengar eller ära förmår inte goda människor att regera. De vill inte öppet kräva lön för det och därigenom bli legohjon, ej heller vill de i hemlighet skaffa sig vinning av sitt ämbete och därigenom bli tjuvar. De är inte heller ärelystna. De måste alltså tvingas till det genom hotelse om straff. Detta tycks vara anledningen varför det anses som en skam att villigt åtaga sig regeringen i stället för att tvingas till det. Det svåraste straff som kan drabba dem är att de annars kommer att själva regeras av sämre folk, om de inte vill ta regeringen i egen hand. Det är av fruktan för detta, som de goda åtaga sig regeringen.”

  Det citatet är mycket tänkvärt.. De ”onda” har andra drivkrafter och begär än att göra rätt, därför trycker de alltid på ”rätt” knapp i riksdagens kammare, likt apparatniken till konduktör som inte vågade ta på sig ansvaret och visa lite förnuftig mänsklighet.

  Appropå SJ. Denna artikel från 2002 är intressant, med den då nytillträdde VD:ns uttalande önskan om att ha namn på alla resenärer på tåget, detta var ju i den direkta paranoian efter 9/11 och senare Madrid-bomberna som skruvade upp Bodström så till den milda grad att han än idag lider men av det. I botten ligger nog precis samma oansvar som att handeln och bankerna helst vill slippa ansvaret det innebär att hantera kontanter. Oansvarig ”Cover Your Ass” politik som enligt alla definitioner av paranoia är paranoia. Helt logiskt eftersom de där inställsamma och lydiga karriäristerna inte är ansvarsfulla.

  steelneck

  04 juli 2010 at 21:55

 23. Jag kanske inte skulle skriva det här, som kandidat i valet själv, men jag kommer att tänka på ett citat av Bertrand Russell, att ”Skillnaden mellan demokrati och diktatur är, att i demokratin får idioterna rösta, i diktaturen styr de”. 🙂

  Mera allvarligt är det så, att om demokratin utlämnas till sig själv, utan reglerande lagar, kanske konstitutionsdomstol, då kommer demokratin, i god demokratisk ordning, att avveckla sig själv.

  Antar att man kan se det som en följd av termodynamikens andra lag, om entropins ständiga ökande i universum. Att sänka entropin, dvs skapa en ordning, måste vara en aktiv handling. Som måste upprepas igen och igen.

  Att det finns ett negativt urval till högre positioner – de med minst skrupler – och att de ”goda” nöjer sig (på goda grunder) med att sköta sina egna affärer, det är tyvärr en djup sanning.

  Den artikeln ur SvD från 2002 som du länkar till var det jag som letade fram (därför att jag reagerade redan när den publicerades). Och citerade den i en forumtråd på piratpartiet.se. Så det så! Men den visar att det här pratet om svartabörshandel etc bara är nys. Det dök upp som en lämplig anledning att göra något man ändå velat länge.

  viktualiebroder

  05 juli 2010 at 10:04

 24. Ja, demokratin avvecklar sig själv i god demokratisk anda utan vissa spärrar på plats. Det fina är ju att dessa spärrar handlar om fri och rättigheter för den enskilde människan, inte begränsningar. Det där med att den har en tendens att avveckla sig själv är ju precis det som den gamle Platon insåg för sisådär 2400 år sedan, det är därför många har så svårt att ta det till sig när han idealiserade en utopi med en upplyst despot vilket i hans jämförelser bara handlade om hjärnan (de styrande) och kroppen (samhället), hans logik i navigerandet mellan rätt och fel handlande hos den enskilde var ju att det är lättare att se saker i stort (staten) än i smått (den enskilde).

  I sin avsky mot att någon skriver något om demokratins svagheter glömmer många läsare bort att större delen av Staten består av hur Sokrates beskriver ett samhälle i febertillstånd. I dessa tidiga demokratier så hade ju inte alla lärdomar dragits om vad som är nödvändigt för att bevara demokratin. Det vore ju själve fan om inte vissa saker utvecklats åtminstone lite på 2400 år, men när man ser vad vissa politiker föreslår idag så börjar man nästan undra.

  Rättsmedvetandet har ju också eroderat tämligen fort efter murens fall och sovjetunionens kollaps. Jo, jag anser att det var då förfallet började, 9/11 var bara en accelerande faktor, precis som de neokonservativa (den grå eminensen bakom Bush) skrev ett år före:

  ”Further, the process of transformation, even if it brings revolutionary change, is likely to be a long one, absent some catastrophic and catalyzing event – like a new Pearl Harbor.”

  Före murens fall var vår frihet att inte vara övervakade vårt moraliska vapen gentemot öst, idag kan vi inte ens använda det mot Kina. Jag kommer ihåg en öst-propaganda från 70-talet där de visade bilder från Moskvas oerhört välstädade tunnelbana jämfört med nedklottrat dito från Bronx i NewYork, så hävdade de sitt systems förträfflighet, trygghet, säkerhet, rent och snyggt. Känns det igen? Vi skall acceptera minskad frihet för vår trygghets skull. Idag kan vi inte ens åka tåg till grann-kommunen utan identitestspapper, jag tror faktiskt inte att folk i Iran eller Kina måste visa legitimation när de åker tåg.

  Små barn måste ständigt övervakas så att de inte skadar sig, men allt eftersom de blir äldre ger vi dem mer frihet för att kunna utvecklas till fungerande vuxna. När tappar egentligen folk kopplingen mellan övervakning och frihet?

  Med jämna mellanrum kommer alltid någon drive om att vi inte får glömma vad som hände i Tyskland på 30-40-talet. Men varje gång så trummas det bara ut just det som är fullständigt onödigt att påminna om. Som samhället utvecklas idag så är det bara att konstatera att vi har glömt det som var viktigt, det som vi aldrig på påminda om. Hur det kunde hända, inte vad som hände. Död och pina behöver ingen påminnas om eftersom ingen vill ha det så oavsett om man blir påmind eller inte. Det vi aldrig blir påminda om är hur lätt tyrannen stiger upp ur demokratin som en beskyddare och vad som bäddar för det. Demokratier ”attackeras” alltid inifrån eftersom det är att gå över ån efter vatten att göra det utifrån. Det är totalitära system som attackeras utifrån.

  steelneck

  07 juli 2010 at 02:22

 25. […] Jag skrev en post för en tid sedan om en flicka vars mobil dog just som hon skulle visa tågvärden att hon köpt biljett. […]

 26. […] Ed: Jag ser idag 100911 i Aftonbladet att en 12-årig flcika faktiskt blivit avvisad från ett tåg, därför att hon saknade legitimation. Pengarna på hennes mobiltelefon var dessutom slut, vilket återigen visar hur hög risk ett kontantlöst samhälle innebär. Det är inte första gången som SJ avvisat mindeåriga på de grunderna. Som jag tidigare skrivit om här. […]

 27. […] Om en annan flicka som blev avslängd och om kontanter som låg risk har jag skrivit om här. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s