Viktualiebrodern

Litium lindrar manodepressiva tillstånd efter oljetoppen

with 2 comments

En renässans för glesbygden?

Litium är, med nuvarande batteriteknik, en hett eftertraktad metall i oljetoppens spår. Likaså (pdf) de sällsynta jordartsmetallerna, som är nödvändiga insatsvaror i vindkraft, solceller och batterier.

Jag ser i dagens Falu-Kurir att australiensiska Drake Resources gjort en jätteinmutning runt Särna, där de avser att leta just efter litium och sällsynta jordartsmetaller.

Man skall vara försiktig med att bli alltför optimistisk när det gäller prospektering av mineraler. Något måste hittas. Det som hittas måste vara brytbart. Miljöfrågorna är inte triviala när det gäller gruvdrift. Det finns alltså ingen anledning att bli manisk av denna nyhet, bara lite försiktigt optimistisk.

Vi är lyckligt lottade med naturresurser i Sverige. Livet efter oljetoppen blir ingen söndagsutflykt för oss heller, men förutsättningarna är ändå så mycket bättre än på andra håll i världen. Som Mexiko eller Egypten eller Bangladesh. Men mineraler och naturresurser i Sverige ligger ofta långt borta från befolkningscentra. Åtminstone de avsides belägna orter som har eftertraktade naturresurser kommer att få uppleva en statushöjning de närmaste åren, efter att länge ha fört en tynande tillvaro.

Så något skäl till depression finns inte heller. Åtminstone inte i Sverige. Åtminstone inte i glesbygden. Och åtminstone inte i Särna, om Drake Resources nu skulle lyckas. Eller i Grängesberg, där apatiten i slaggen innehåller ”stora” (relativt sett) mängder jordartsmetaller. Apatit botar apati, skulle man kunna säga.

Men förutsättningen är att Sverige slår vakt om sin auktoritet och legitimitet också i glesbygden. Storsverige kommer att behöva glesbygden mer än Glesbygden kommer att behöva storsverige.

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Annonser

Written by viktualiebroder

02 juli 2010 den 12:22

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Vänta lite nu, tänkte jag när jag läste ditt inlägg genom RSS-läsaren. Vilken bloggring tillhör du egentligen? För visst är du pirat, men ändå lät ditt inlägg som ett ifrån Cornucopia – Flute-tankar – Musik @ Centrifugen – Livet efter oljan-bloggringen…

  Med bakgrund av alla de andra läsvärda inläggen jag hittat på din blogg, med djuplodande integritetstänkande och nu (för mig iaf) din medvetenhet om oljetoppen, så har du definitivt min personröst i valet!

  Anino

  02 juli 2010 at 14:36

 2. Tack!

  viktualiebroder

  02 juli 2010 at 14:49


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s