Viktualiebrodern

Inför fyllnadsvalet i Rambouillet

with 2 comments

Med piratdeltagande

I Frankrike väljs deputerade till nationalförsamlingen, l’Assemblée Nationale, i enmansvalkretsar. Om någon deputerad av någon anledning faller ifrån under mandatperioden krävs ett fyllnadsval i den deputerades valkrets.

Fyllnadsvalet i september 2009

Just det inträffade i en valkrets utanför Paris 2009. Den valda deputeraden från Rambouillet (valkrets 10 i departementet Yvelines) avgick, och därmed genomfördes ett fyllnadsval i två omgångar under september 2009. I den första omgången deltog en pirat, Maxime Rouquet. Valdeltagandet var mycket lågt, endast 22,8%, men piraten lockade 2,08% av dessa, eller 469 röster (pdf här). Le domaine d’Anaïs skrev då, här.

I omgång två ställdes då Jean-Fréderic Poisson, från det konservativa UMP (Sarkozys parti) mot representanten för de gröna Anny Poursinoff. Piraten Rouquet valde då att inte uttala sitt stöd för någondera kandidaten, för att vara tydlig med att Parti pirate inte tar ställning i höger-vänsterfrågor. Ett skäl kan ha varit att Poisson faktiskt varit kritisk mot Hadopilagen och i nationalförsamlingen, som en av få från UMP, krävt att avstängning från Internet inte skall kunna ske utan föregående domstolsprövning (källa: Numerama, på franska). För att sedan lägga ner sin röst vid omröstningen om lagen.

Rouquet fick mycket kritik för sin neutralitet. Även om Poisson personligen var en kritisk röst, så var de gröna entydigt emot Hadopi. Att då inte uppmana till en röst på de grönas kandidat Poursinoff ansåg många inom och utom parti pirate vara fel.

I andra omgången visade sig valet vara sällsynt jämnt. Poisson fick då 12804 röster mot Poursinofs 12799, alltså endast 5 rösters övervikt! De gröna överklagade valresultatet och pekade på några oegentligheter och tveksamheter som tillsammans kunde ha betytt ett annat utslag. De fick rätt, och därför genomförs nu nya fyllnadsval i Rambouillet (Yvelines:10) på söndag den 4:e med andra omgång den 11:e juli.

Det nya fyllnadsvalet

På söndag ställer Maxime Rouquet och hans nye vice Gaetan Crahay upp i valet igen! Tyvärr har det på vägen varit en motgång. I Frankrike har varje godkänt parti sin valsedel, men valmyndigheten sörjer för att de sänds ut till väljarna, tillsammans med information om partierna. På grund av ett missförstånd med tryckeriet, missade Parti pirate deadlinen i onsdags, 23:e juni, kl 12 och valsedlar och informationsbroschyr nådde valmyndigheten först kl 13.30. Som därmed inte godkände dem för utskicket!

Nu återstår alltså för piraterna i Rambouillet att göra som vi måste göra i Sverige – själv leverera valsedlar till alla 66 valdistrikten.

Denna gång är Rouquet tydlig med att han i en eventuell andra omgång inte kommer att stödja Poisson. Detta för att han röstat för en annan lag, LOPPSI, med innebörden att filtrera oönskade sajter. Vi kommer att upplysa väljarna i Yvelines tionde valkrets att UMP:s kandidat, trots vårt stöd, inte försvarar individens rättigheter, säger han till Numerama. Här är en video med Rouquet på youtube.

Jag kommer förstås som jag brukar att försöka rapportera hur det går på söndag kväll eller under måndagen.

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på plats 18 på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Annonser

Written by viktualiebroder

30 juni 2010 den 15:38

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Piratbloggar, Urban Sundstrom. Urban Sundstrom said: Inför fyllnadsvalet i Rambouillet « Viktualiebrodern http://bit.ly/a2fbRF […]

  2. […] har tidigare skrivit om Maxime Rouquets och Caetan Crahays kandiderande för Parti pirate i det nya fyllnadsvalet i […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s