Viktualiebrodern

Den ptolemaiska upphovsrätten

with one comment

Fungerar inte lagen i verkligheten? Lägg på en till!

En ny påminnelse om hur antikverad och i desperat behov av reform upphovsrätten är lämnas oss idag, när det meddelas att det krävs ytterligare en lag lagd ovanpå som en lapp i ett lapptäcke för att få den att fungera i en digital tidsålder.

Det är regeringen som alltså snickrat ihop en lag om tvångsanslutning av alla kulturskapare som medverkat i produktioner för Sveriges Radio för att dessa skall kunna tillgängliggöras för allmänheten.

En lag till… Det här påminner starkt om de allt mera komplicerade teorier och modeller som krävdes för att hålla ihop den Ptolemaiska världsbilden och få stjärnhimlens rörelser som man kunde se dem på himlavalvet att passa in på dogmen att det var solen som snurrade runt jorden, inte jorden runt solen. Tills Kepler presenterade hur mycket enklare modellen blev om man istället antog att det var jorden som snurrade runt solen…

På samma sätt skulle upphovsrätten bli så mycket enklare och mindre skadlig för samhället och för rättsystemet om kulturen befriades från sin censurtröja av herrelösa verk, där kostnaden redan för att efterforska eventuella upphovsmän leder till ett undangömmande och de facto censur, genom att den kommersiella upphovsrätten kortades ner till 5 år, som Piratpartiet föreslår.

För det är inte bara så att kulturen binds av dagens upphovsrätt – rättssystemet lider av att behöva ta till allt mera drakoniska grepp för att bekämpa de väderkvarnar som upphovsrättsivrarna, likt ouppdragna klockor utan batteri för evigt stannade i igår, tar för farliga drakar.

Vi får en allmän övervakning. Vi får ett allt mera svåröverskådligt lapptäcke av sinsemellan motstridiga lagar. Vi får en intressesammanblandning hos rättsväsendets representanter.

Emancipera kulturen! Befria Prometheus! Reformera Upphovsrätten!

Rösta på Piratpartiet den 19 september.

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på plats 18 på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Ed: Jag ser att jag inte är ensam om att jämföra dagens upphovsrätt med den ptolemaiska världsbilden. I en intervju gör historieprofessorn Adrian Johns samma sak, här. Citat: ”…but intellectual property right now does look to me something like how Ptolemaic astronomy looked to Copernicus. It rests on a small number of apparently commonsensical premises, but in practice requires endless tuning in order to track reality.”. Han har också skrivit boken Piracy.

Written by viktualiebroder

28 juni 2010 den 22:54

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] kommer också i riksdagen om jag blir vald att arbeta för  en reform av upphovsrätten (Piratpartiets program) och ett Återupprättande av kontanter som […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s