Viktualiebrodern

Övervakning är demokrati!

with one comment

Om Newspeak och språkvården därav

Vi känner det från Eric Blairs, alias George Orwells 1984. Newspeak. Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.

Vi kan nu lägga till ytterligare ett uttryck till den samlingen: Övervakning är demokrati. Newspeaks självutsedda språkvårdare har än en gång rönt framgång i sin odlargärning.

I dagens Dagens Nyheter skriver Hans Rosén om Swiftavtalet och vinklar det i ingressen som om det ersättningslösa överlämnandet av alla europeiska bankdata till USA skulle handla om ett försvar av demokratin: I botten ligger den eviga frågan: hur långt kan man gå i försvaret av demokratin?

Nu vet vi förstås inte om överlämnandet av alla bankdata verkligen är ersättningslöst – tvärtom kan man förmoda att Europa utlovas något i gengäld,  något som det inte är tänkt att vi skall känna till i så fall. Drygt 5000 kärnstridsspetsar kanske? Sedan 1990 desperately seeking a purpose.

Men språkvård av Newspeak är inte någon ärofull eller hedervärd gärning. Man kan bara instämma i vad Jesus, han från Nazareth, sa redan för 2000 år sedan: …utan sådant skall edert tal vara, att ja är ja, och nej är nej. Vad därutöver är, det är av ondo. (Matteus 5:37)

Dessa som berikar Newspeak med ständigt nya uttryck är vad som på spanska brukar kallas sinvergüenzas, skamlösa människor i avsaknad av heder.

Hur skall man då mota dessa sinvergüenzas i grind? Ja, uppenbarligen har de andra värderingar som kvalitativt skiljer sig från våra. Och då talar vi förbi varandra, och då får som vanligt den fysiskt starkare överhanden och kan driva igenom sin vilja.

Men den fysiska styrkan har historiskt trängts tillbaka som avgörare av mänskliga tvister. Hur då? Genom att de kvalitativa värderingarna och tyckandena förts över till den kvantitativa arenan: Marknaden, där alla värderingar och tyckanden löses upp liksom i luft inför den enda frågan: Vad kostar det? På gott och ont, sannerligen.

Systemfelet består i, att övervakningsivrarna och språkvårdarna av Newspeak inte tvingas räkna på och betala för vad deras förslag kostar. Låt oss ändra på det! Ställ krav genom lagstiftning på slutdatum, avvecklingsplan och fonderande av medel för avvecklingen som villkor för alla övervakningsåtgärder. Jag har skrivit om det här.

Ed: Därför om det nu är som de säger, att dessa åtgärder skall möta ett terrorhot efter 09/11, alltså ett undantagstillstånd, då måste vi försäkra oss om att detta undantagstillstånd inte blir permanent. Undantagstillståndet heter för övrigt en bok av Giorgio Agamben, där han tar upp utvecklingen efter 09/11 i ett historiskt perspektiv.

Som vanligt kan jag bara uppmana till en röst på Piratpartiet i höst. Vad annat kan en människa göra?

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på plats 18 på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Annonser

Written by viktualiebroder

15 juni 2010 den 15:06

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag kom att tänka på denna låt

  Up here in space
  I’m looking down on you.
  My lasers trace
  Everything you do.
  You think you’ve private lives
  Think nothing of the kind.
  There is no true escape
  I’m watching all the time.
  I’m made of metal
  My circuits gleam.
  I am perpetual
  I keep the country clean.
  I’m elected electric spy
  I protected electric eye.

  Självklart röstar jag pirat!!!

  ulf_pirat

  15 juni 2010 at 16:43


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s