Viktualiebrodern

Anonyma telefonkort och telefonkiosker

with 9 comments

Telefonkioskerna är den sista försvarslinjen

Anonyma telefonkort är hotade. Ännu går det (tror jag, någon får gärna kommentera) att köpa kontantkort via Comviq utan att ange personuppgifter. Rentav komma ut på nätet.

Anonymiteten är generellt hotad idag, men den är viktig som Emma skriver.

Det är i det ljuset man också måste se telefonkioskernas vara och icke vara. Från dem går det ännu att ringa med anonymt inköpta kort. Och därför är det glädjande att de ser ut att inte helt försvinna, enligt vad Dagens Nyheter skriver idag.

Det är rentav så, att om förslagen till datalagringsdirektiv går igenom, och anonyma kontantkort därmed försvinner, blir telefonkioskernas existens en politisk fråga, som det enda ställe där ett anonymt telefonsamtal ännu är möjligt. Då blir också till och med en utbyggnad av nätet av telefonkiosker ett rimligt politiskt krav.

Det går inte att lita på att något annat parti än Piratpartiet skulle värna om rätten att ringa anonymt och, om nödvändigt, stå upp för telefonkioskerna. Därför, för säkerhets skull – rösta in Piratpartiet i höst!

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på plats 18 på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Annonser

Written by viktualiebroder

13 juni 2010 den 17:48

9 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Fast då får du tänka på att telefonkiosker i stort sett alltid står på allmän plats, och snart är det väl bevakningskameror på alla sådana.

  Så de lär väl göra något i stil med: När ett samtal rings från en telefonkiosk så tar man ett foto av personen ifråga och lagrar med tidpunkt och vem som ringdes till. Dessutom kan man alltid testa att se om GPS koordinaterna för telefonkiosken matchar någon aktiv mobiltelefon, och lagra den infon samtidigt.

  Om nu telefonkiosker är så viktiga för demokratin måste du väl förstå att man sätter upp kameror så att de inte vandaliseras…

  Mvh

  /J-O

  Jan-Olof Flink

  13 juni 2010 at 18:11

 2. Hehe. Ja vi måste behålla sinnet för humor, även om den blir svart… 🙂

  viktualiebroder

  13 juni 2010 at 18:23

 3. […] sätter huvudet på spiken när han konstaterar att existensen av telefonkiosker plötsligt har blivit en politisk fråga, eftersom det är den enda platsen idag där man med säkerhet kan ringa anonymt. Så långt och […]

 4. Får man sälja sitt kontantkort till en annan person? Eller blir det som SJ-biljetten att bara personen som köpte kortet får använde det? Blir det olagligt att låna sin mobiltelefon till någon okänd person?

  Jan Andersen

  14 juni 2010 at 23:29

 5. Jag vet inte hur det kommer att bli med det. Men senast jag kollade kunde man åtminstone behålla kontantkort till Comviq och göra vad man ville med det helt anonymt, till exempel överlåta. Men om de fortfarande säljer utan att kräva namn vet jag inte.

  viktualiebroder

  15 juni 2010 at 10:28

 6. […] Den som vill vara ännu säkrare, ifall också operatörernas nät skulle krångla, skaffar en mobil med plats för två olika sim-kort. Och med två olika kontantkortspaket, förslagsvis Telia (överlägsen täckning) och Comviq (som ännu går att få anonymt, tror jag). […]

 7. […] införande är en politisk fråga. Men i det ögonblick det införts blir telefonautomaternas vara eller icke vara en politisk […]

 8. […] abonnemang även fortsättningsvis tillåtas vara anonymt? Då blir som jag också skrivit om telefonautomaternas fortsatta tillvaro en politisk […]

 9. […] Vi måste kanske rent av värna om telefonkioskerna. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s