Viktualiebrodern

Sommarpratare, kandidatinkomster, tv från fotbolls-VM

with 2 comments

Lite blandade presskommentarer

Sommarpratare

Annika Östberg som sommarpratare har väckt en del reaktioner. Man menar att det är respektlöst mot brottsoffren att låta henne komma till tals. Men att brotten skedde i ett annat land och att hon är kvinna gjorde att hon ändå släpptes fram. Och det jämför Karin Magnusson i Aftonbladet med Tony Olsson, som också skulle ha haft en intressant historia att berätta, men alldeles säkert inte får berätta den i radio.

Men den som tror att  den historien är intressant kan delvis ta del av den på hans blogg. Och allmänt om bloggar av fängelseklienter har jag skrivit om här. Därför att vara frihetsberövad är en väsentlig mänsklig erfarenhet, som jag dock helst undviker att behöva göra själv, utan hellre tar del av andras berättelser om. Men de som nu blir upprörda har kanske andra planer.

Kandidatinkomster

Ekoredaktionen har låtit SCB reda ut riksdagskandidaternas taxerade inkomster. Det visar sig att moderater och socialdemokrater tjänar mest och piratpartister tjänar minst. Att piratpartister tjänar minst är inte så konstigt eftersom många är unga och studerar.

Fotbolls-VM och tv-rättigheter

Svenska Dagbladet skriver om att de nordkoreanska fotbollsfansen går miste om tv-sändningar från fotbolls-VM. Nordkorea har inga pengar till att betala för rättigheterna och Sydkorea är inte så intresserade den här gången att betala för sina bröder och systrar i norr.

Ed: Tydligen sändes VM:s öppningsmatch, mellan Sydafrika och Mexiko, igår, 100612, i nordkoreansk tv – helt piratad uppenbarligen. E24 skriver idag, 100613.

Det är ju helt av ekonomiska skäl nordkoreanerna går miste om VM. I Sverige får vi däremot se fotbolls-VM. Kommenterat på vilket språk vi vill – förutsatt att det är svenska vill säga. Alla satellitkanaler släcker ner när de annars skulle ha visat VM då de saknar vidaresändningsrättigheter utanför det egna landet.

Den som vill se VM kommenterat på annat språk än landets där man bor, måste alltså lägga upp ett antal hundratal miljoner för vidaresändningsrättigheterna. För varje extra språk. Detta är absurt och har ingenting med ekonomisk effektivitet eller ”uppmuntran till skapande” att göra, utan illustrerar hur sjuk dagens upphovsrätt är. Hur den de facto är politik.

Den politik som innebär undertryckandet av information har ett namn. Det kallas censur. Och det har jag skrivit om tidigare, här.

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Annonser

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Liten kommentar, ett vanligt fel som många gör: Det heter inte Nordkorea, det formella namnet är Demokratiska Folkrepubliken Korea, eller kortformen Korea.

    Anders Troberg

    10 juni 2010 at 11:39

  2. Ok 🙂

    viktualiebroder

    10 juni 2010 at 11:52


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s