Viktualiebrodern

Potemkin-demokrater

leave a comment »

Demokrati är ingen kuliss för att försvara övergrepp.

Annika Ström-Melin kritiserar i DN Amnesty International för att inte beakta om länder är demokratiska eller inte när de kritiserar brott mot mänskliga rättigheter. Jag anser att hon har helt fel – det är just Amnestys styrka att inte ta hänsyn till staters marknadsförda samhällsskick, utan enbart till deras praktik.

Och det är desto viktigare, därför att åtminstone sedan 9/11 har ordet ”demokrati” missbrukats för att rättfärdiga allsköns övergrepp som anfallskrig, tortyr, extra-judiciella avrättningar, etnisk rensning och kollektiva bestraffningar av civilbefolkning. När förklädda demokrater sätter kängan i mitt bröst, som Anders F Rönnblom sjöng.

Men ”demokrati” är inte en kuliss, ett bra-ord för att försvara övergrepp. Om en Potemkin-demokrati verkligen är en demokrati eller inte kan till och med diskuteras. Att som Annika Ström-Melin (och många andra med henne) medvetet använda ”demokrati” som någon form av varumärke, som skall ”vårdas” genom att retoriskt färga svart till vitt och göra lögn till sanning, det är ett cirkelbevis enligt principen: Vad far gör är alltid det rätta.

Det är inte den marknadsförda karaktären hos ett samhällsskick som bestämmer dess frukt, utan dess frukt som bestämmer karaktären. Demokrati är inget varumärke som kan hävdas utåt, det är en kollektivt levd process. Demokrati är, vad demokratiskt gör.

Visa mig respekt för mänskliga rättigheter, och jag skall visa Dig vård av varumärket demokrati.

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på plats 18 på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Written by viktualiebroder

30 maj 2010 den 10:01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s