Viktualiebrodern

Resultat för piraterna i Nordrhein-Westphalen

with 5 comments

Med en allmän reflektion om representativitet.

Det blev en liten tillbakagång för piraterna i Nordrhein-Westphalen i valet till lantdagen (delstatsparlamentet) som hölls igår. Man samlade ihop 119 581 röster, eller 1,5% av väljarkåren. I valet till förbundsdagen den 27 september ifjor var det 158 585 som röstade pirat, eller 1,7%. Men så sent som i Europavalet den 7 juni var det i sin tur bara 45 071, eller 0,8%.

En liten tillbakagång mot senast, men ett stort framsteg mot för knappt ett år sedan, alltså.

Just i Nordrhein-Westphalen sitter för övrigt pirater i två kommunala församlingar efter kommunalvalen i augusti, nämligen i Aachen och i Münster. I valkretsen Aachen 1 nådde också Piratenpartei den högsta siffran i gårdagens landtagsval – 4,2%. Resultatet i samtliga valkretsar här.

Nu är piraternas partiprogram i Tyskland mera omfångsrikt än vårt svenska. Framförallt inom utbildningsfrågor (nej till terminsavgifter till exempel). Det är ett ganska långt valprogram, som kan ses här.

En sak som fick mig att fundera litet är yrkestitlarna på toppkandidaterna i NRW, här. De tre första är i tur och ordning advokat, präst och polis.

Hade det varit möjligt hos oss? Det tyska samhället lägger förstås i största allmänhet större vikt vid formella meriter än det svenska. Det påverkar förstås. Men jag tror också att man kan se det som att det, mer i Tyskland än i Sverige, blivit accepterat att vara pirat. Det finns jurister i Piratpartiet och alldeles säkert finns det yrkesverksamma advokater bland sympatisörerna, men skulle de kunna ”outa” sig som pirater utan att riskera sin karriär? Jag undrar.

En präst – jo det skulle nog gå an också hos oss. Men en polis? En polis som kandiderade för Piratpartiet skulle förmodligen få problem på arbetet. När två sossar och en moderat får problem, ja då skulle alldeles säkert en pirat i polisuniform få motstånd.

På det sättet får man nog konstatera att de tyska piraterna kommit längre i processen att göra sina åsikter salongsfähiga än vi i Sverige. Men jag tror att det också beror på utvidningen av partiprogrammet. Och jag är inte säker på att det varit rätt att gå så fort fram som man gjort i Tyskland.

Representativitet

Om man tar anhängarna av AktivDemokrati så avvisar de förstås helt och hållet tanken på att demokrati kan bedrivas genom valda ombud. Men mera specifikt måste man ställa sig frågan om en advokat, en präst och en polis kan representera piratväljarna. Eller några väljare överhuvud taget.

I idealfallet är det förstås så, att någon väljs på sin deklarerade politik, inte på personliga egenskaper. I idealfallet alltså, det vill säga inte alls. Ändå tror jag att det viktigaste för en politiker är just att tydligt och konkret presentera vad hon eller han skulle vilja göra med ett mandat från väljarna.

Men om nu all politik, det offentliga livet skulle Hannah Arendt säga, har sin yttersta grund i känslor och upplevelser av smärta, omgjorda först till vrede, sedan till (tillfällig) uppgivenhet för att till slut materialiseras i ett politiskt program, vilket jag tror. Måste då inte valda företrädare kunna sätta sig in i sina väljares smärta, måste de inte själva ha känt den? Men inget är så privat och så långt ifrån det offentliga, politiska livet som upplevd smärta. Hur kan någon då representera någon som man ytligt sett delar så lite gemensam smärta med som en advokat eller polis delar med den socialt handikappade datanörden som är själva arketypen för piratväljaren? Inte för att pirater i allmänhet ser ut så där. Men de finns.

Jag tror att den skillnaden är större inom gammelpartierna än inom Piratpartiet. Pirater har inte mycket att vinna på sitt personliga engagemang. Med vissa undantag varken dollartecken, stjärnor eller hjärtan.

Jag tror att många av dem som engagerar sig politiskt i Piratpartiet nickar igenkännande i Charles Mingus syn på sitt musicerande

And on ballads, I like people crying in their music…..I cry on ballads. I put in all the pain I’ve ever seen in my life. (på omslaget till ”Passions of a man)

Klara har skrivit om det. Anna Troberg konstaterade att smärta är en del av livet. Hannah Arendt igen

The human condition is such that pain and effort are not just symptoms which can be removed without changing life itself; they are the modes in which life itself, together with the necessity to which it is bound, makes itself felt. For mortals, the ”easy life of the gods” would be a lifeless life.

Hur skall jag sy ihop det här? Jag sticker ut hakan och säger att oberoende av formella meriter eller bakgrund finns inneboende i själva rekryteringsbasen för piratpartistiska politiker, inte en garanti, men en större sannolikhet för att kunna sätta sig in i andra människors smärta. Vi har en gång själva transformerat vår smärta till vrede, gått igenom uppgivenheten och kondenserat allt detta till ett politiskt program.

Och sträcker vi ibland ut spjut och taggar som en igelkott, så är det, som Nils Ferlin skrev

…en besynnerlig igelkott

ty dessa spjut som jag sträcker ut

har genomborrat mig själv förut.

Ööh, är det ok om jag nu avslutar med ett hurtigt Rösta på oss! ?

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på plats 18 på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Förresten är jag förkyld idag.

Annonser

Written by viktualiebroder

10 maj 2010 den 10:15

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Piratbloggar. Piratbloggar said: Viktualiebrodern: Resultat för piraterna i Nordrhein-Westphalen: Med en allmän reflektion om representativit… http://tinyurl.com/3a5h9aq […]

 2. Vi är alla delar av samma samhällsmaskineri. Möjligtvis kan de som kontrollerar det stora kapitalet (pensionsfonder av alla de slag etc) knappast vara bli pirater. De som kontrollerar kapitalet (vilket numera ägande inte gör på samma sätt som förr) är de som vill ha den samhällsutveckling som nu är. De styr användningen av de pengar de kontrollerar.

  Anders Nordin

  10 maj 2010 at 12:27

 3. Jag tvivlar inte på att det finns advokater och poliser som inte tycker den här utvecklingen mot övervakningssamhället är bra. Men det är nog så att de är rädda för något, med goda skäl.

  Det anonymiserade ägandet var inget framsteg direkt, nej.

  viktualiebroder

  10 maj 2010 at 13:28

 4. […] saknas och medlemstalen stämmer inte. Det är allvarligt därför att PP-NRW efter att ha fått 1,5% i landtagsvalet i maj 2010 fått partistöd, och riskerar nu därför att inte få ställa upp nästa […]

 5. […] visar att Piratenpartei över hela förbundsområdet etablerat sig på en helt annan nivå än de 1,5% man fick 2010 i […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s