Viktualiebrodern

Mäns dödlighet förebådar samhällsförändringar

with 4 comments

I Sovjetunionen och kanske i Sverige

En notis i dagens SvD förtjänar uppmärksamhet. Dödligheten för unga män sjunker inte längre, utan ökar till och med. Det är ett mönster som känns igen från tiden före Sovjetunionens fall. Redan tio år före, i början av 80-talet, noterades att dödligheten för män, i synnerhet unga män, började öka.

Sovjetunionen fall innebar en brutal övergång från ett dysfunktionellt samhälle med socialistiska förtecken till ett i det närmaste lika dysfunktionellt samhälle med marknadsliberala förtecken. Den övergången fjädrades framförallt upp av att männen justerade sin medellivslängd från 65 till 57 år under loppet av sju år, mellan 1987 och 1994 (fast sedan ökade den långsamt igen).

Skall man då se trendbrottet för dödligheten bland unga män i Sverige som ett förebud om saker som skall komma? Ja, det är fullt möjligt som jag ser det. Vi har nu ca 20 år kvar av en världsmarknad för oljeprodukter. År 2030 kommer de nu oljeexporterande länderna att behöva allt de kan utvinna för sin egen konsumtion. Vad gör vi i Sverige då?

Det mesta talar, dessvärre, för att den övergången till Livet Efter Oljan blir lika smärtsam som Livet Efter Sovjetunionen blev för dem som drabbades. Och den största bördan kommer sannolikt männen att bära, på det vanliga manliga sättet, det vill säga genom ett mera asocialt beteende, genom ökat våld och alkohol- och drogmissbruk.

Men den utvecklingen kommer också att öka riskerna för ett annat och mera auktoritärt samhällskick än det vi nu har. Och om detta auktoritära styre då har tillgång till i det närmaste obegränsade övervaknings- och kontrollmöjligheter blir det mycket obehagligt för oss alla.

Det är därför ytterst viktigt att vi motar Olle i grind och vrider övervakningsinstrumenten ur händerna redan på dagens överhet. Därför att övervakningssamhället leder, i sig till fattigdom och kastar oss in i en ond spiral av misstroende, fattigdom och våld.

Men säkerhet inför en framtid vi inte vet något om nås bäst genom redundans, långsiktighet och kommunikation. Inte genom låsta system/Apartheid, kvickfixar och övervakning. Jag ser detta som skillnaden mellan pirat säkerhetsfilosofi och den som de högljudda står för. Som Thomas Bodström, Beatrice Ask, Johan Pehrson och Dick Erixon, för att nu bara nämna några med hög svansföring och låg förankring i evidensbaserat säkerhetstänkande.

Rösta på Piratpartiet den 19 september för Säkerhet och för ett Öppet Samhälle!

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på plats 18 på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Written by viktualiebroder

30 mars 2010 den 13:01

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Manuell trackback:

  Mymlan vs oskuldspresumtionen

  Thomas Tvivlaren

  30 mars 2010 at 21:27

 2. […] inte är helt neutral, Magnihasa skriver om sociala förändringar, Viktualiebrodern skriver om samhällsförändring, Anna T skriver om samarbete över partigränserna, Lake rapporterar att man var rörande överens […]

 3. Hejsan!
  Nu har äen jag skaffat en blogg!
  besök http://www.linditalatifi.wordpress.com
  Tack.

  linditalatifi

  31 mars 2010 at 10:35

 4. Hm, det här var väl ingen kommentar som hade direkt med det jag skrev att göra.

  Men lycka till med bloggandet i alla fall.

  viktualiebroder

  31 mars 2010 at 10:40


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s