Viktualiebrodern

Timavläst el och övervakningspresumtionen

with 4 comments

Som sakerna står måste Piratpartiet säga nej

Maud Olofsson föreslog för en tid sedan att hushållens elmätare skulle rapportera per timme, och debiteringen skulle ske mera realtidslikt.

Det är förstås en bra tanke därför att efterfrågan på el därmed kopplas närmare tillgången, vilket innebär att priset över tiden sjunker. Och ökar elproducenternas vilja att öka kapaciteten vid förbrukningstoppar.

Bra tänkt. Men…

Det vill säga, det hade varit en bra tanke om inte det vore så att större delen av elförbrukningen sker på långa kontrakt, till ett fast pris. Den efterfrågeminskning som måste till vid ett maxutnyttjande av befintlig kapacitet, måste alltså ske genom att endast den mindre, till ett rörligt pris betalda, elförbrukningen påverkas. Och det är förklaringen till att elpriset kan rusa i höjden så mycket som det gjort ett antal gånger i vinter. Om låt säga 30% (siffran tagen ur luften) handlas rörligt, och förbrukningen måste pressas ner 10%, då måste dessa 30% minska sin förbrukning med 1/3. Och det kräver, som vi sett, kraftiga prishöjningar.

En väg hade varit att förbjuda kontrakt till fasta priser så att all el handlades till rörligt pris. Då skulle priset inte variera lika mycket. Men det är ett mycket tveksamt tillvägagångssätt eftersom det skulle innebära ett brott mot den fria avtalsrätten. Å andra sidan kan det mycket väl vara så att vi går mot en ökad andel rörliga kontrakt, då återförsäljarna av elkraft torde bli allt mindre benägna att vilja stå för risken i elprisfluktuationerna själva, utan kommer att begära en rejäl försäkringspremie för att sälja till fast pris, när de själva måste betala ett rörligt.

Nyttan av en timavläsning av elmätare är därför ganska så begränsad än så länge. Men kan bli större.

Som sakerna står

Men även om det går att se stora fördelar med en timavläsning finns det ett annat skäl till varför Piratpartiet måste säga nej. Det är integritetsaspekten av att elförbrukningen hos enskilda på så sätt registreras.

Om denna timavläsning införts för, säg, 15-20 år sedan hade saken hamnat i ett annat läge. Då hade vi inte på samma sätt som nu denna stormflod av övervakningsförslag, denna pansaroffensiv riktning Övervakningssamhället. Denna flykt från friheten nerför återvändsgränden.

Like a bad motorcycle with the devil in the seat
Goin’ ninety miles an hour down a dead end street

(Hank Snow, 90 Miles an hour)

Då fanns ännu en möjlighet att tro på överhetens goda avsikter, eller åtminstone att ge överheten the benefit of a doubt.

Den möjligheten finns inte längre. Istället gäller vad jag skulle vilja kalla Doktrinen om övervakningspresumtionen. Om övervakning är möjlig, kommer den genomföras. Sannolikheten för ändamålsglidning närmar sig i limes 1, matematiskt uttryckt.

Det är djupt tragiskt att vi kommit dithän, att förtroendet för överheten eroderats så, att också kloka förslag måste förkastas. Så gör övervakningssamhället oss fattigare. De som lett utvecklingen så långt bär ett stort ansvar för att det blivit så. På dem faller också ansvaret att återupprätta förtroendet för överheten, eller åtminstone återge överheten the benefit of a doubt.

Piratpartiet i riksdagen kommer att göra allt för att återupprätta det förtroendet. Men som sakerna nu står är det enda möjliga att säga nej till en timavläsning av privatpersoners elförbrukning.

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på plats 18 på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Written by viktualiebroder

04 mars 2010 den 16:14

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Har inte satt mig in i den här frågan, men en omedelbar undran lyder: hur ska jag veta vad elpriset står i just för stunden? Även om det visas på elmätaren eller liknande, känns det jäkligt omständligt att hålla koll på. Speciellt om det ofta ligger hyfsat lika, men när det sen helt plötsligt sky rockets…

  Steef

  04 mars 2010 at 20:05

 2. Finns förstås en massa tekniska lösningar på det, med varningar över en viss nivå och liknande… men är det i så fall nåt man tar i beaktande?

  Steef

  04 mars 2010 at 20:06

 3. Vad jag sett har man tänkt sig varnings-sms när priset går över en förinställbar nivå.

  viktualiebroder

  04 mars 2010 at 20:11

 4. Thomas Tvivlaren

  07 mars 2010 at 23:26


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s