Viktualiebrodern

En belysning för trygghet eller mera ljusföroreningar?

with 3 comments

Stjärnorna kvittar det lika. Men inte oss.

I flera kommunala program för Piratpartiet förs förbättrad belysning fram som ett alternativ till kameraövervakning. Men en ökad belysning är inte helt oproblematisk.

Jag minns, efter flera år, fortfarande känslan av att på en dunkel parkväg ganska centralt i Stockholm, på väg hem en klar vinterkväll, lyfta blicken mot skyn och få se den då aktuella kometen Hale-Bopp. I en stad! Något år senare var något sådant inte längre möjligt. På den tidigare dunkla parkvägen rådde permanent ljusfest. Det var knappt det gick att urskilja Karlavagnen däruppe på firmamentet.

Nu väger ju min subjektiva lycka över att få se en komet ganska lätt mot de mångas subjektiva rädsla för att alls röra sig på parkvägar efter mörkrets inbrott.

Men en ”förbättrad” belysning måste ändå ta hänsyn till vissa saker, menar jag

Den måste lämna mörka frirum, också i storstäderna, för att ge möjlighet att se i alla fall den bleka, bakgrundsbelysta variant av natthimmel som kan ses i staden. Oscar Wilde:

We are all in the gutter (rännstenen), but some of us are looking at the stars.

Belysningen måste skärmas av, så att den inte strålar över 80 graders vinkel mot rakt ner, dvs inte uppåt.

Armaturerna måste hållas lågt, under huvudhöjd, så att vyn uppåt är ohindrad och inte bländas.

Till detta kommer uppenbara krav, som att frekvensen på ljuset skall bidra så litet som möjligt till stadens ljusbrus, trafikanter skall inte bländas och energiförbrukningen skall hållas låg.

En bra genomgång om hur belysningen bör se ut finns på Slottsskogsobservatoriet.

Wikipedia om ljusföroreningar här. Naturbloggen har också skrivit om det. Vänsterpartiet i Jönköping har faktiskt motionerat i frågan.

För att återkomma till detta med känslan av att kunna se natthimlen vill jag citera vad Verlyn Klinkenborg skrev i National Geographic i november 2008

In a very real sense, light pollution causes us to lose sight of our true place in the universe, to forget the scale of our being, which is best measured against the dimensions of a deep night with the Milky Way—the edge of our galaxy—arching overhead

Om Du har möjlighet, gå ut en stjärnklar kväll och se uppåt! Om ljusföroreningar inte stör är det Fri Kunskap och en länk bakåt till förfäderna.

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på plats 18 på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Fotnot: Stjärnorna kvittar det lika, dikt av Nils Ferlin.

Annonser

Written by viktualiebroder

17 februari 2010 den 14:42

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Thomas Tvivlaren

  17 februari 2010 at 16:43

 2. Mycket trevlig iakttagelse. Numera bor jag på landet, ett par mil utanför stan, och det är rätt ofta som jag slås över hur vacker natthimmelen är. Det såg jag aldrig i stan och även om man ibland såg stjärnor så var det bara det lilla fåtalet som orkade igenom ströljuset.

  En klar vinternatt när inget ljus stör så är det fantastiskt vackert att se vintergatan svepa över en. Det blir lite fattigt utan en komplett stjärnhimmel när man är i stan och tittar upp.

  qeruiem

  17 februari 2010 at 20:07

 3. Jag har ju gjort delvis samma resa och håller med. Roligt att du uppskattade det.

  viktualiebroder

  17 februari 2010 at 20:08


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s