Viktualiebrodern

Namn på fotbollsklubbar är politik (igen)

with 4 comments

Ytterligare en skillnad mellan SD och Piratpartiet

Carl-Johan Rehbinder gjorde en förträfflig uppställning över skillnaderna mellan Sverigedemokraterna och Piratpartiet.

Idag får vi ett ytterligare exempel på hur Sverigedemokraterna har en helt annan grundinställning till informationsfrihet än Piraterna. I Dalademokraten berättas hur sverigedemokraten Anders Kampl i Borlänge har åsikter om namn på fotbollsklubbar. Namn som Dalkurd FF och Swesom är inte tillräckligt ideologiskt korrekta för Kampl.

Detta påminner mig om en historia från kalla krigets tid. I det gamla Västtyskland, närmare bestämt i delstaten Hessen, ville ett fotbollslag 1982 delta i seriespel under namnet FSC Dynamo Windrad. Ungefär ”Vindsnurredynamo FK” på svenska. Nu var ju namn som ”Dynamo”, ”Traktor”, ”Energie”, ”Turbine” och så vidare typiska namn på fotbollslag i det gamla DDR, det vill säga Östtyskland, som det kallades då, på den tiden.

Att ett lag på den fria sidan av muren ville ha ett namn som ledde tankarna till öst, var något som förtröt det hessiska fotbollsförbundet. De avslog helt enkelt ansökan att få delta i seriespel med motiveringen

Ert föredragna föreningsnamn kan vi med bästa vilja i världen inte godkänna. ”Dynamo” är ett namn som alltför mycket påminner om sedvänjorna i DDR och de andra staterna i östblocket.

Dynamo Windrad överklagade förstås beslutet ända upp i den {förbundstyska författningsdomstolen} (Ed: Fel, i motsvarande hovrätten för Hessen) . Där utslaget blev att

En politisk diskriminering kan inte anses vara förhanden, redan av den anledningen att det hessiska idrottsförbundet inte särbehandlar politiska åsikter

Ett cirkelbevis, skulle man kunna säga!

När sedan 1991 DDR upplöstes och det nya Tyskland bildades, föll frågan av sig självt, när fotbollsklubbarna i öst helt enkelt integrerades i det västtyska seriesystemet. När Dynamo Dresden, Energie Cottbus och Lokomotiv Leipzig tilläts spela på en hög nivå, då kunde inte längre FSC Dynamo Windrad nekas att spela på sin, betydligt lägre, nivå.

Mer om denna historia (på tyska) här och här.

Det finns en tydlig ideologisk skiljelinje mellan Sverigedemokraternas politiskt färgade censurpolitik och Piratpartiets Fri-Kunskapideal. Visat än en gång.

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Annonser

Written by viktualiebroder

09 februari 2010 den 14:44

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tackar för denna! Har inte haft tid att leta efter material till FB-gruppen så det här kom som på beställning.

  Thomas Tvivlaren

  09 februari 2010 at 16:16

 2. FB? Jahaja, fotbollsgruppen! 😉

  viktualiebroder

  09 februari 2010 at 17:56

 3. Hehe, skönt att det finns någon som inte hoppat på Facebook. (Väl?) Skulle du trots allt hitta dit så rekommenderar jag följande grupp:

  http://www.facebook.com/group.php?gid=248258611307

  Thomas Tvivlaren

  09 februari 2010 at 18:15

 4. […] Fotnot1: Jag har skrivit lite tidigare om fotbollsnamn och politik, här. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s