Viktualiebrodern

Torkild, tabun och ännu mer av det som inte fungerar

with 3 comments

Ack, Landskrona!

Obs! Det jag framför nedan är inte officiell piratpolitik, utan mina åsikter.

Torkild Strandberg uttrycker i SvD sin bitterhet över att känna sig motarbetad i sina försök att vända brottsutvecklingen i Landskrona. Det är förståeligt att Torkild känner så – han har ryggen mot väggen inför det kommande kommunvalet. Måste hålla sd ifrån valframgångar i Landskrona. Annars är alla löften och förhoppningar som han fick den lilla kvarvarande landskronitiska medelklassens stöd för i valet 2006 slutgiltigt grusade. Och då kan valet i höst sluta hur som helst i Landskrona.

Men hans förslag är samma gamla metoder som bevisligen inte fungerat förut: Avspärrning, Förbud, Kontroll. Speciellt övervakningskameror. Men det går inte att kameraövervaka överallt hela tiden. Det senaste pistolrånet skedde i ett bostadsområde, utanför det absoluta centrum. Andra rån och grov skadegörelse har begåtts av minderåriga, och då läggs polisutredningen ner, och ärendet hamnar på en stackars socialförvaltnings bord, med ett fruktlöst samtal med föräldrarna som följd. Föräldrar som kanske varken kan eller vill agera.

Jag menar att det är fel att ansvaret för unga kriminellas påföljd hamnar hos kommunernas socialförvaltning. För det första är det inte deras uppgift att korrigera brottslingar till ett hederligt liv – de skall hjälpa och bistå människor i nöd. För det andra innebär det att det blir kommunens ansvar inom budgeten att beivra brott. Men att beivra brott är statens uppgift. Det kan inte vara så, att i vissa kommuner görs omhändertaganden för småsaker, medan i andra, under kommunrevisorernas tryck, pistolrån och gruppvåldtäkter blir något som avhandlas på några samtal med fika på socialförvaltningen.

Att en sådan sammanblandning av uppgiften att hjälpa i nöd, och att beivra brott, också innebär ett förråande av socialförvaltningens kultur, är just Landskrona ett exempel på. Det innebär också resursbrister, med ibland fatala följder, i socialförvaltningens ordinarie verksamhet.

Likhet inför lagen över hela landet kräver ett statligt ansvar för korrigeringen av unga kriminella. Det innebär slutenvård, läs ungdomsfängelser i statlig regi, betalda med statliga medel. Men detta är ett tabu inom svensk politik. Det tabut anser jag måste brytas.

Kommunens ansvar i sammanhanget är framförallt en god skola, som erbjuder en möjlighet för barn i underprivilegierade miljöer att skapa sig en egen, hederlig, framtid.

Torkilds sambo, Lisa Flinth, är ansvarig för skolförvaltningen i Landskrona. Högre personaltäthet, skolfrukost på morgonen och mera ordning på Dammhagsskolan (med den i sammanhanget ironiska uppmaningen Varen svenske ingraverad över huvudingången…) vore en bättre satsning än fler kameror.

Därför att kameraövervakning kommer aldrig att räcka, den driver bara ut brottsligheten till platser och tider där övervakningen inte finns. Än. Eller skickar fram straffbefriade minderåriga att utföra handlingarna. Kameraövervakning drabbar enbart oskyldiga och är en väg utan slut.

Mot allmän fattigdom.

Ravenna skriver också om detta, om rättsosäkerheten i att hängas ut som brottsling utan rättegång, om kränkningen i att straffa oskyldiga. Mikael Elmlund likaså. Anna Troberg (som själv bott i Landskrona, fast i en annan tid, nästan en annan plats) skriver också. Farmor Gun inte att förglömma.

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på plats 18 på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Öh, ja just. Höll på att glömma: Haja BoIS!

Written by viktualiebroder

02 februari 2010 den 10:34

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kritik tarvar båd’ mun och öra…

    Mattias Bjärnemalm har skrivit ett par internkritiska inlägg som jag funnit högst intressanta. Det är det senare jag tänker återkoppla till även om jag rekommenderar läsning av det förra också. Jag vill först ta upp ett par punkter som ……

  2. […] en tidigare post har jag skrivit om Torkild Strandbergs övervakningsförslag för att komma tillrätta med […]

  3. […] på allmän plats. Stockholm får ja. Det är bra att Landskrona och Malmö får nej, därför att kameraövervakning är ett slag i luften, så länge som förövare ändå inte kan skiljas från oskyldiga. Och eftersom övervakning […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s