Viktualiebrodern

Handväskor, skor och politik

with 5 comments

This handbag kills fascists. Ta på Dig skorna.

Hans Runesson tog en klassisk bild under en nazistdemonstration i Växjö, tidigt 80-tal. Kvinnan visade sig sedan ha personlig erfarenhet av den tyska nazismen, därav reaktionen. Det var en politisk handväska.

Ed: Kvinnan skall nu bli staty rapporterar Svenska Dagbladet 140401. Såvida det inte är ett aprilskämt. Diskuteras på Flashback. Eftersom det faktiskt ändå handlar om politiskt våld så är jag emellertid tveksam till att man skall offentligt hylla det med offentlig utsmyckning. Särskilt om det dessutom som här handlar om kvinnors våld mot män, som gärna förringas och framställs som komiskt.

Ed2: Förre universitetslektorn i juridik Mats Bergström reagerar i Smålandsposten 2015-01-03 med rätta mot att på detta sätt hylla politiskt våld och, indirekt, förorda inskränkningar i demonstrationsrätten.

Förre filippinske presidenthustrun Imelda Marcos hade en garderob med  888 handväskor och 1060 par skor. Det var politiska handväskor. Och skor.

Zambias förre president Frederick Chiluba hade 100 par skor, de flesta av italiensk och brittisk tillverkning. Hans hustru hade några handväskor. Och ännu fler skor. De handväskorna och de skorna var likaså politiska.

Oppositionsledaren, med en i enlighet med funktionsbeskrivningen anpassad lön, använder sitt aktuella välstånd för att i efterhand ge sig själv en lycklig barndom, genom att konsumera statusmarkören  ”dyr handväska”. Därför att hon kan.

Det är däremot inte en politisk handväska.Trots Göran Greiders försök att göra det till det. Att med utgångspunkt från en handväska dra långtgående slutsatser av konsumismens nedsippring genom samhällslagren, är en banalisering och en trivialisering av politiken som dels visar oss att vi nu gått in i ett valår, dels ännu mer visar relevansen i Piratpartiets, till det yttre, begränsade program.

Medborgarrätt, Fri kunskap å ena sidan. Handväskor och armbandsur på den andra. Tänk själv.

Så ta på dina bästa skor och häng din finaste handväska över armen den 19 september och rösta på Piratpartiet för grundläggande demokrati- och medborgarrättsfrågor! Då motverkar du politikens trivialisering och stärker det samhälle du lever i. Och, ännu viktigare, det dina barn får i arv.

Fotnot: ”This machine kills fascists” (bläddra ner) text som Woodie Guthrie hade skrivit på sin gitarr.

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på plats 18 på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Ping

Written by viktualiebroder

23 januari 2010 den 16:04

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Har hört att det inte alls är någon gammal tant utan en ung punkartjej. Studerar man på ansiktet ser inte personen i fråga särskilt gammal ut (för egen erfarenhet av Nazism borde hon vara över 50). En högupplöst bild skulle givetvis kunna vederlägga detta.

  Tycker inte detta förminskar bilden. Den är utmärkt…

  elak

  23 januari 2010 at 19:25

 2. Det finns en hel tråd på Flashback om den bilden.

  https://www.flashback.org/t584423

  viktualiebroder

  23 januari 2010 at 19:57

 3. Intressant inlägg.

  För övrigt intressant med en hel tråd på flashback om det hela!

  knähöga converse

  25 oktober 2010 at 19:17

 4. […] Jag ser i Dagens Nyheter om en dansk konststuderande som, i välgörenhetssyfte, målade av en väska med ett mönster och utseende snarlikt en från modehuset Christian Dior Louis Vuitton. För detta blev hon stämd av holdingbolaget bakom Dior, Louis Vuitton,  LVMH och även om till slut förlikning uppnåddes, stod hon kvar med sina egna advokatkostnader. Det var en politisk handväska. […]

 5. Spännande. Jag tror att det var en äldre tant. Såg ett annat foto.

  Peter

  02 april 2011 at 18:55


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: