Viktualiebrodern

Carl Bildt vill samla alla ägg i samma korg

leave a comment »

För säkerhets skull?

Christian Engström skriver om Carl Bildts nyspråk i en debattartikel i SvD.  Ett stycke som Christian citerar fann jag speciellt intressant

En konsekvens av globaliseringen är att det i många sammanhang har blivit lika viktigt att kontrollera flöden som territorier. […] Och det gäller i växande utsträckning också det enorma informationsflödet via olika slag av elektroniska nätverk.

Det är intressant detta med att globaliseringen innebär att en relativt sett allt större andel av alla värden befinner sig i ”flöden”, antingen fysiskt på väg, eller elektroniskt som information. Och det som är på resa, under transport, i transit har en större risk att skadas och förstöras än det som sitter fast. Jämför premierna i transport- och reseförsäkringar med hemförsäkringen. Så slutsatsen blir att riskerna generellt i vår värld har ökat. Mycket.

Men Bildt gör misstaget att mena att den risken minskar genom en ökad övervakning. Inget kunde vara mera fel. Tvärtom, genom att centralisera kontrollen av dessa flöden, blir de ännu mera sårbara för störningar. Därför att en makt koncentrerad  i händerna hos en, eller endast några få, aktörer, än distribuerat kontrollerat av många aktörer är mera instabil, och därmed högre risk.

Redundans ger motståndskraft (robusthet) mot yttre störningar. Inte alla ägg i samma korg alltså. Och det är vad vår värld behöver för att minska riskerna. Inte öka dem genom en ännu större centralisering av makten.

Allting går i cykler. Inga träd växer till himlen. Aldrig någonsin har den mänskliga världen haft en högre komplexitet och ett högre korsberoende än idag. En liten yttre störning på en punkt kan ge ett oförutsett stort utslag någon annanstans. Sådana yttre störningar kommer att inträffa. Hur vet vi inte. Men att. Där är såväl statistiker som historiker överens.

När den avkomplexifieringen kommer, då är vi illa ute om kontrollen över flödena och över informationen ligger i ett fåtals händer. Vi måste rulla tillbaka övervakningssamhället innan det är försent.

Piratpartiet leder kampen mot övervakningssamhället. Rösta därför in Piratpartiet i riksdagen den 19 september!

Jag heter Bengt Jonsson och står som nr 20 på Piratpartiets riksdagslista i region Mitt (Dalarna, Gästrikland, Jämtland, Västernorrland).

Annonser

Written by viktualiebroder

21 januari 2010 den 14:50

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s