Viktualiebrodern

Den femte vägen till rättssystemets sammanbrott

with one comment

Säkerhet: Bad to the bone

En gammal nyhet som åter aktualiserats är att kroppscannrarna som nu införs på diverse flygplatser, strider mot respektive länders lagar rörande barnpornografi.

Jag har tidigare nämnt Lon L. Fuller, och hans åtta vägar till sammanbrott för ett rättssystem. Den femte vägen till sammanbrott lyder

Contradictions in the law

Om lösningar till alla problem i första hand söks inom triangeln Avspärrning – Förbud – Kontroll, då är risken väldigt stor att nya lagar hamnar i konflikt med redan existerande. I totalitära samhällen betyder detta föga – den lag gäller som överheten väljer gäller just då. Alla vet ändå. Och ligger lågt och förnöjsamma med sin lott. Men i rättsstater blir det svårare.

Jag vill påstå, att det faktum att motstridigheter i lagarna blir vanligare är ett tydligt tecken på att en övergång nu sker från ett rättssamhälle till ett totalitärt.

Vi måste söka lösningar utanför den onda triangeln Avspärrning – Förbud – Kontroll. När jag numera läser eller lyssnar på nyheter följer jag Jesus råd: Av deras frukt skall ni känna dem. (Matteus 7:16) Först hör och läser jag vad som föreslås lösa problemet. Ganska ofta just Avspärrning, Förbud eller Kontroll. Sedan eventuellt tar jag del av vad problemet anses vara. Den ordningen anser jag ger fortare upplysning om sagespersonens karaktär och om vederbörande är mödan värd att låna ut sitt öra till. Läsaren uppmanas prova själv.

Lon L. Fullers bok The Morality of Law står på min att-läsa-lista. Där har den gott sällskap i och för sig.

Jag heter Bengt Jonsson och kandiderar för nominering till Piratpartiets listor till riksdagsvalet 2010.

Written by viktualiebroder

05 januari 2010 den 19:27

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. USA kopierar Ted Gärdestad…

    I min barndom så hade jag turen att av min närmaste omgivning och mina föräldrar mötas av förmaningar och vägledningar som hade som främsta grund att gynna mitt välbefinnande, min utveckling och ge ett allmänt hum om vad som är rätt och s……


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: