Viktualiebrodern

Kritik måste övas.

with 5 comments

Hårda ord i hastigt mod. Och vad man gör sedan.

Jan Lindgren, Opassande, Dexe med flera skriver om olika aspekter av kritik. På förekommen anledning av händelser i Piratpartiet.

På tyska heter det: Kritik üben. Öva kritik. Och så är det. Sådan kritik som man vill skall leda till något bättre är inte någon medfödd förmåga. Den måste övas.

De hårda orden i hastigt mod är något som är väldigt svårt att undvika.

Hur lätt bli människornas kinder heta!

De döma snabba, fast de litet veta

Verner von Heidenstam. Men som en annan vis man, Robert Musil, skrev i Mannen utan egenskaper: ”Det är inte så viktigt vad man gör, utan vad man gör sedan” (Es ist nicht so wichtig, was man tut, sondern was man danach tut).

Det är inte de hårda orden i hastigt mod som skadar, utan oförmågan att sedan reflektera över om kritiken man yttrar är konstruktiv, om den inte förstör mer än den bygger upp, om inte ens kraft är bättre använd på något annat än att älta, något som man bygger själv.

Den som kritiserar, och sedan inte kan släppa hörnflaggan, och den som blir kritiserad och låter sig såras är på sätt och vis förenade i ett gemensamt öde. Det är inte våra dygder utan våra brister som gör oss till människor, som August Strindberg uttryckte det. Vi måste leva med det.

Men man måste odla sin trädgård (Voltaire: Candide).

Jag är pirat, alltså citerar jag. All bildning står på ofri grund till slutet (Esaias Tegnér).

Annonser

Written by viktualiebroder

28 december 2009 den 22:46

Publicerat i Piratpartiet

Tagged with

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Många som skriver om detta med kritik. Visa ord du tar upp, ”det är inte så viktigt vad man gör, utan vad man gör sedan” klassiskt 🙂

  Olofb

  28 december 2009 at 23:32

 2. Jag har ju inte så mycket att komma med själv. Bara sådant som andra har sagt innan. Och ibland blir det slarvigt och fel.

  Men beröm gör att man vill försöka göra det bättre nästa gång.

  viktualiebroder

  29 december 2009 at 09:22

 3. Ett öga för guldklimpar är minst lika viktigt som förmågan att hitta på nytt. Och jag undrar hur alla kloka bloggare hittar alla dessa gyllene citat! Tänker på de du tar upp här, och ofta när Farmorgun eller Lars-Ericks plockar fram sådana där grejer. Var hittar ni allt ;)?

  Olofb

  29 december 2009 at 09:56

 4. Vi var väl pirater långt innan Piratpartiet fanns 🙂

  Du har fått mig att fundera över detta med att jag citerar andra så ofta. Jag hittar tre skäl, ett mindre smickrande. För det första vill man ha svar på en massa frågor man har och bara anar svar på. Då måste man leta hos andra.

  För det andra min bakgrund som undersökare av ”nyhet” i patentansökningar. Erfarenheten säger där att de flesta tankar och idéer som en människa har, har någon annan haft förut. Inte alla, men de flesta. Då blir det en känsla av hederlighet att inte vilja påstå att man själv kommit på det man säger, utan man vill tala om varifrån man har det.

  Och för det tredje, inte så smickrande. Man vill få större tyngd för det man säger. Heter man Bengt. Benke. Bengan. Bänkt, då behöver man bära en sköld framför sig där det står ”Gunnar Ekelöf”. ”Robert Musil”. ”Francis Bacon”. ”Voltaire”.

  Det är inte vackert, men så är det. Professorn i Idéhistoria i Umeå, Ronny Ambjörnsson skrev en självbiografi som han kallade ”Mitt förnamn är Ronny!”. Du förstår nog.

  viktualiebroder

  30 december 2009 at 11:19

 5. […] tidigare inlägg om kritik. Den gången om att […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s