Viktualiebrodern

En Messerschmidt i Europaparlamentet

leave a comment »

Vill skicka valobservatörer till Sverige

Dagens Politiken uppmärksammar att Dansk Folkepartis europarlamentariker Morten Messerschmidt (ja han heter faktiskt så 🙂 ) skrivit till EU-parlamentets ordförande och bett honom skicka valobservatörer till det svenska riksdagsvalet 2010. Anledningen är det svenska valsystemet som använder en valsedel för varje parti, istället för en för alla partier gemensam lista, där väljaren kryssar i önskat val.

Besserw…förlåt Messerschmidt menar att väljare som riskerar skylta med att ta en viss valsedel, skräms från att välja vissa partier. Han tänker förstås främst på sina svenska meningslikar i Sverigedemokraterna. Men för att understryka sin argumentation tar han också upp F!:s indignation i förra valet över att potentiella väljare avråtts från att rösta på dem av förvirrade(?) valförrättare. Piratpartiet nämns också faktiskt.

Men som en valforskare som får uttala sig påpekar, så är det faktiskt inte EU som sänder observatörer på eget initiativ, utan det aktuella landet som lämnar in en begäran i så fall. Messerschmidt utesluter inte att han längre fram kan komma att vända sig direkt till Sverige för att förmå dem (dvs oss) att självmant be om observatörer för

…det må være i Sveriges egen interesse at få systemet tjekket efter af uafhængige observatøre

Annonser

Written by viktualiebroder

23 december 2009 den 19:53

Publicerat i Presskommentarer

Tagged with

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s