Viktualiebrodern

Piratpartierna och genusfrågan, del 2

with 6 comments

Kritiken mera i detalj

I denna andra post om den stora tyska debatten i september om Piratenpartei och kvinnofrågan (eller mera allmänt genusfrågan), tänkte jag gå närmare in på den kritik som Piratenpartei (härefter PP) fick från feministiskt håll.

Den första posten finns för övrigt här.

PP registrerar som nämnts inte medlemmars kön. Detta görs med avsikt inte, därför att kön inte är mera relevant än hudfärg eller religion. Att kvinnor utgör en ytterst liten del av medlemskadern är ändå klart för alla. Gissningsvis ligger andelen på ca 10%. Vid nominering av kandidater till val ligger heller inte kvinnoandelen högre. Men de kvinnor som faktiskt blir nominerade förefaller hamna högre på listorna. Vid nomineringarna till landtagsvalet i Niedersachsen 2010 (som exempel), blev 3 av 4 kandiderande kvinnor nominerade, mot 27 av 55 kandiderande män. På listorna hamnade alltså ca 10% kvinnor, men två var på platserna 4 och 7, alltså 20% bland de tio första. Det verkar finnas en sådan tendens allmänt. Men PP vill inte diskutera könsfrågan.

Den feministiska kritiken siktar in sig på just denna ovilja att diskutera, att problematisera. PP har uppstått i ett samhälle med könsroller och könsdiskriminering, menar kritikerna, och om PP vill ställa upp i den världen, AFK, i allmänna val, så måste PP också ta ställning till och diskutera frågan. Fråga varför så få kvinnor söker sig till PP. Beror det på något i PP:s politik? Något i umgängesformer eller dolda attityder?

Även om det skulle vara så, som PP indirekt hävdar, att de kommit förbi hela könsfrågan, lämnat den bakom sig, så måste de ändå erkänna könsfördelningen i medlemskåren som ett faktum och fråga sig varför. Man kan inte trovärdigt hävda att man utvecklats bort från det omgivande samhället, om man inte kan redovisa en medveten diskussion som överbryggar glappet. Omedvetenhet, åtminstone medveten omedvetenhet är sexism.

Att kvinnliga pirater uttalar sig om att de inte upplevar någon diskriminering, eller sexistiska attityder i PP, spelar, enligt feministerna, ingen roll. Den erfarenheten är ”uppenbarligen” (medlemsandelen framförs som bevis) inte allmän bland kvinnor. Och den ”nutid” som piratkvinnor eventuellt då upplever är fortfarande ”framtid” för de allra flesta kvinnor. Att piratkvinnorna antingen haft ett framgångsrikt personligt frigörelsearbete bakom sig eller bara haft tur när de växt upp, hjälper inte de många kvinnor som inte lyckats lika bra eller haft samma tur. Dessutom skall kvinnor inte behöva arbeta extra för att frigöra sig, utan frihet och likaställning skall redan i utgångsläget vara lika självklar som för män.

PP har en självbild som ett avantgarde som lämnat allt föråldrat bakom sig för den könsirrelevanta virtuella världen. Men några kritiker menar att det är idén om avantgardet som går före som i sig är föråldrad. Problemställningarna som fanns innan finns fortfarande kvar, och PP är själv en del av dem.

I nästa post skall jag gå in på hur piraterna svarat på kritiken.

Den som vill fördjupa sig i feministisk världs- och vetenskapsuppfattning rekommenderas den här länken. Varning! Det är tungläst…hjärnan i mig ännu vrides…

Del 3 i den här serien finns här

Jag heter Bengt Jonsson och kandiderar för nominering till Piratpartiets listor till riksdagsvalet 2010.

Written by viktualiebroder

22 december 2009 den 14:55

Publicerat i Feminism, Piratpartiet

Tagged with ,

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] tidigare inlägg, här och här, har jag försökt återge den feministiska kritiken mot det tyska Piratenpartei, härefter PP, i […]

 2. […] Del 2 i den här serien finns här […]

 3. […] inlägg i den här serien finns här, här och […]

 4. Hejsan!
  Jag har inget speciellt att säga egentligen, mer än att jag tycker det du skriver, och hur du skriver det är väldigt bra och intressant. 🙂
  Hejdå!

  Tommy

  25 januari 2010 at 12:57

 5. Jag bugar och bockar!

  viktualiebroder

  25 januari 2010 at 16:45

 6. […] piraterna och genusfrågan, med utgångspunkt i den tyska debatten hösten 2009, har jag tidigare skrivit. För de tyska läsarna skrev jag en redogörelse för kvoteringen vid nomineringarna till […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: