Viktualiebrodern

Hårda mätdata. Alla värderingar är lika.

with one comment

Men några är mer lika än andra

Uttrycket ”hårda mätdata” i ett dokument om Piratpartiets värderingar har rört upp känslorna. Det är väl klart att hårda data hänger ihop med mjuka värderingar som påverkat mätmetoder och tolkning av mätningen. Så någon nyansering åt det hållet behövs förstås. Här är en länk som reder ut begreppet ”cognitive values

Men man måste komma ihåg att Piratpartiets grundvärdering i upphovsrättsfrågan (det är den som tagit oss hit), är att upphovsrätten skall tjäna samhället genom att optimera kulturskapande till så liten kostnad som möjligt, något som (teoretiskt i alla fall) är mätbart. Speciellt då balansen ändrats efter att den digitala kopians möjlighet hamnat i var mans (och kvinnas) hand.

Detta har uppstått också som en reaktion på en syn på upphovsrätt som moraliskt grundat ägande, en syn som varit likgiltig för all form av ekonomisk avvägning av upphovsrätten, eller dess eventuella konsekvenser för demokratiska fri- och rättigheter. En sådan avvägning har då på dessa moraliska grunder avvisats som ”stöld”, och alla mätningar på plus och minus som irrelevanta.

De motståndare PP har haft står alltså på någon sorts för-upplysningsnivå i en mystisk tradition med äganderätt av guds nåde osv. Då är det för mig i alla fall helt klart, att ”hårda mätdata”, som är ett uttryck från igår, ändå är radikalt och befriande, när det riktar sig mot motståndare vars idévärld är från dan före i förrgår.

En liknande mystik omgärdar för övrigt ”säkerhets”-manin som svept över världen, framförallt efter 9/11. Även där anser jag att ”hårda mätdata”, krav på faktisk avkastning på gjorda investeringar (som jag skrivit om här) representerar en radikal, befriande och mera samtida värdering.

Piratpartiet bör erkänna att värderingar spelar lika stor roll som ”hårda mätdata”. Och ändra i dokumentet ”Piratpartiets värderingar”. Men värderingar som erkänner att det går att komma närmare sanningen med hårda mätdata har ett moraliskt företräde framför värderingar som enbart är värdeutsagor, och inte kan falsifieras.

Speciellt när det gäller ”säkerhet” menar jag att flummet bör ersättas med krav på hårda mätdata. Och för den värderingen hävdar jag ett moraliskt företräde framför ”kampen mellan det onda och det goda” och ”den som inte är med oss är mot oss”. Som inte över huvud taget kan falsifieras genom några mätningar eller data.

Jag heter Bengt Jonsson och kandiderar för nominering till Piratpartiets listor i riksdagsvalet 2010.

Annonser

Written by viktualiebroder

21 december 2009 den 22:08

Publicerat i Piratpartiet

Tagged with

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Jag kom att tänka på det nu när debatten om Piratpartiets kunskapssyn blossat upp igen. Sagor från Livbåten, Bloggsam och Christian Engström bloggar idag. Och själv stod jag visst för en liten tändande gnista! Mitt eget inlägg då det begav sig här. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s