Viktualiebrodern

Försäkringskassan, bunkerchefer och inkompetens nära dig

with 3 comments

Och så rankismen igen

SvD skriver idag om att försäkringskassans personal kräver en ursäkt av regeringen för att denna nu skyller på dem, trots att de gång efter annan gjort påstötningar om problemen med regelverket.

FK:s personal är redan sedan tidigare ganska ansträngd efter att ha fjädrat upp den totalt misslyckade IT-satsningen för något år sedan. Många långtidssjukskrivningar och ohälsa där. Nyanställda som satts att handlägga ärenden de inte är mogna för. Utan någon att fråga till råds. Jag har faktiskt sympatier för dem.

Det är inte precis första gången chefer hållit sig i sin bunker och flyttat pjäser, representerande resurser som inte existerar, över en karta, som inte stämmer med verkligheten. Och om verkligheten skulle tränga sig på, har man gjort sig upptagen med att utveckla sin chefskompetens med rollspel och modellereskulpterande. God mat och ett gott vin är ju också, som bekant, evidensbaserat chefskompetenshöjande.

När det sedan går illa, vilket det förstås gör, kan man lägga ansvaret på de fåtaliga realt existerande resurserna som dessförinnan lämnats ensamma med den av den obevekliga termodynamikens lagar styrda verkligheten. Och förstås, klassikern, att man ingenting visste, att man inte blivit informerad om hur det var ställt.

Se också rankism.

En ytterligare aspekt på att tvinga människor med begränsad arbetsförmåga ut i ett heltidsarbete, är konsekvenserna det får för kvaliteten på detta arbete. Inom det offentliga innebär det längre handläggningstider, felaktiga beslut, sämre skola, dysfunktionellt rättssystem och en mera riskabel sjukvård.

I det privata för dålig kvalitet, till exempel byggfel, saker som går sönder, tjänster som inte duger. Mera rättstrider.

Man får hoppas att dessa effekter framförallt drabbar dem som nu skriker högst om att sjuka människor bör arbeta. Så vi slipper höra klagomål från dem sedan. För de som vill att sjuka skall arbeta accepterar väl den sämre kvaliteteten de producerar?

Tänk efter: Vem skulle drabbas om just Ditt jobb utfördes av en sjuklig och ”inkompetent klåpare” som tvingats dit av FK? Har de förtjänat att bli drabbade?

Written by viktualiebroder

09 december 2009 den 11:56

Publicerat i Presskommentarer

Tagged with

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tönk vad hemskt det skulle vara om de som råkat ut för direkta felaktigheter av försäkringskassan kunde bli få skadestånd. Skulle måhända försäkringskassan bli tvungen att hantera ärendena ordentligt då?

  Olof Den Halte O Lytte

  09 december 2009 at 13:41

 2. Det tror jag inte. De skulle nog först och främst sparka lite folk och dra in alla vikariat för att finansiera skadestånden i så fall. Vilket inte precis skulle förbättra läget.

  De chefer som låg bakom det katastrofala IT-systemet, roten till allt ont, är redan borta. Med alla trygghetspaket förstås.

  Och VEM är försäkringskassan? De ansvarskännande som stannar kvar och bryter ner sig? Eller de som sedan länge lämnat skeppet?

  Ditt förslag skulle straffa de ansvarskännande för smitarnas synder. Ingen bra idé, faktiskt.

  viktualiebroder

  09 december 2009 at 16:14

 3. […] Om Försäkringskassans problem har jag tidigare skrivit om här. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s